MINISTARKA MIHAJLOVIĆ UZVRATILA PATRIJARHU: Pravoslavna crkva da ne pritiska Aleksandra Vučića!
Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić

KLINČ

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ UZVRATILA PATRIJARHU: Pravoslavna crkva da ne pritiska Aleksandra Vučića!

Politika -

Nova faza dijaloga o Kosovu, tokom koje će šef države razgovarati sa svim najznačajnijim institucijama i pojedincima, doneće jednu novu politiku

Prva potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da ne očekuje pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića uoči početka razgovora o Kosovu, osvrnuvši se na izjavu patrijarha Irineja, koji je uveren da Vučić o Kosmetu misli isto što i narod, te da nam Rusi mogu pomoći da sačuvamo ono što je oduvek bilo naše.

- Očekujem da će nova faza dijaloga o Kosovu, tokom koje će predsednik Vučić razgovarati sa svim najznačajnijim institucijama i pojedincima, doneti jednu novu politiku. U tim razgovorima očekujem da će Srpska pravoslavna crkva, kao vekovni čuvar našeg naroda i kulture na Kosovu, biti dobar partner i da će svojim uticajem istinski pomoći u uspostavljanju nove vrste dijaloga između Srba i Albanaca. Očekujem i da ne vrše pritisak pre početka razgovora o Kosovu na predsednika Vučića - izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila i da su „sve dosadašnje politike dovele do toga da je Kosovo sve dalje od Srbije“.

- Zato nam je potrebna nova, mudra i racionalna politika, koju će sprovoditi Vučić i Vlada Srbije. Srbiji je potrebna nova politika, koja za cilj ima bolji život naših sunarodnika na Kosovu, politika zaštite naše kulturne i verske baštine, očuvanje ekonomskih interesa i pomirenja sa albanskim narodom - rekla je Mihajlovićeva nakon što je patrijarh srpski Irinej za jedne dnevne novine poručio:

- Verujem da ono što misle Crkva i narod misli i naš predsednik. Uzdamo se i u Ruse da će nam pomoći da vratimo naše. Prvo rešenje i najveći zadatak jeste vratiti što veći broj ljudi prognanih s KiM.

S. Ð.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja