HARADINAJ POBESNEO ZBOG FILMA O KOSOVU, MALAGURSKI MU ODGOVORIO: Organizovaću projekciju samo za njega, u zatvoru, gde mu je mesto
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Kosovo-momenat u civilizaciji

HARADINAJ POBESNEO ZBOG FILMA O KOSOVU, MALAGURSKI MU ODGOVORIO: Organizovaću projekciju samo za njega, u zatvoru, gde mu je mesto

Politika -

Film Borisa Malagurskog "Kosovo-momenat u civilizaciji" koji donosi istinu o uništavanju srpske baštine na KiM uzburkao je strasti među Albancima, a reagovala je i vlada lažne države Kosovo.

Oni su izneli niz kritika povodom prikazivana ovog filma u Srpskom kulturnom centru u Parizu, tvrdeći da je njegov cilj "prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Kosova i njeno transformisanje".

Tzv. kosovska vlada smatra, kako se navodi u saopštenju, da je ovaj dokumentarni film "rasistički i bez presedana", i da je deo "sporne kampanje" protiv članstva Kosova u Unesko, kao i da predstavlja kulturno nasleđe na Kosovu kao nasleđe Srbije.

Kosovska vlada, naime, tvrdi da su verski i kulturni objekti na Kosovu "deo nasleđa zemlje" i da se ne mogu otuđiti, kao i da pripadaju "državi Kosovo i njenim građanima bez razlike".

- Čast mi je, jer ako mene i moj film napada neko poput Ramuša Haradinaja, koji je u svojoj knjizi pisao kako je ubijao srpske civile i nelojalne Albance, što je Haški tribunal ocenio kao "umetničku slobodu", znam da sam na pravom putu. Haradinaj je napao film koji nije ni gledao, ali imam predlog da rešimo taj problem: organizovaću mu specijalnu projekciju, samo za njega, u zatvoru, gde mu je i mesto. Tzv. premijer "Republike Kosovo" ne razume šta je to umetnost ili pravedna borba i zato mu naš film smeta - kaže Malagurski za Espreso.co.rs.

- Međutim, želeo bih da mu poručim nešto: svet je dugo žmureo pred nepravdom koja je činjena protiv Srba, ali zahvaljujući našem filmu, svet ponovo gleda i neće više moći da se krije istina. Pravda će da pobedi, ma koliko oni saopštenja objavili u pokušaju da prikriju svoju paniku - zaključio je autor filma "Kosovo - momenat u civilizaciji", koji je 15.septembra imao premijeru u Parizu.

Film “Kosovo: Momenat u civilizaciji“ snimljen je u cilju da svetskoj javnosti predstavu srpsku Unesko baštinu na Kosovu i Metohiji, da objasni ko je ugrožava i zašto ona mora da ostane baština Srbije, a snimljen je uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Turističke organizacije Beograda i velikog broja pojedinaca iz zemlje i inostranstva.

(Kurir.rs/Tanjug, Espreso.co.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je Zoran Marjanović oveden u pritvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track