VULIN SE PRAVDAO: Tetka iz Kanade mi dala 205.000 evra za stan
Foto: Marina Lopičić

Ministar se pravdao u antikorupcijskoj agenciji

VULIN SE PRAVDAO: Tetka iz Kanade mi dala 205.000 evra za stan

Politika -

Lider PS ne može da dokaže kako je došao do novca za luksuznu nekretninu na Zvezdari, a u vrdanju pred nadležnim organima potegao čak i ženinu familiju iz Severne Amerike, piše portal Krik

Aleksandar Vulin, ministar odbrane, ne može da dokaže odakle mu oko 200.000 evra za kupovinu trosobnog stana u Beogradu! To pokazuju detalji izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije koje je objavio Krik, iako je sam ministar ovom telu poslao dopis da je njemu i njegovoj supruzi Nataši pozajmicu za stan od čak 205.000 evra dala njena tetka iz Kanade?!

Naime, Aleksandar Vulin i njegova supruga Nataša kupili su u julu 2012. trosoban stan u tada novoizgrađenoj zgradi na Zvezdari. Kako je te godine ušao u vlast, Vulin je bio u obavezi da prijavi imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, uključujući i novi stan.

Nije imao legalan novac

I upravo taj stan je na njega bacio sumnju dve godine kasnije, kada je Agencija proveravala podatke koje joj je dostavio. Osim što je utvrdila da Vulin nije imao legalno stečen novac za kupovinu, Agencija je utvrdila i druge nelogičnosti.

Stan (107 kvadrata) i parking mesto Vulinove je koštao 244.620 evra, prvu ratu od 40.000 evra oni su isplatili u oktobru 2011, a ostatak je trebalo da plate do septembra 2012. Pre toga Vulin je posedovao samo jednosoban stan u Novom Sadu, koji je 2010. dobio na poklon od sudije Olgice Milošević. Taj isti stan Vulin je dve godine kasnije prodao rođenom bratu za 38.000 evra.

foto: Marina Lopičić

Vulin je Agenciji prijavio da je trosoban stan platio od prodaje imovine, ali iznos koji je dobio od brata nije mogao da pokrije ni prvu ratu za novi stan. Zato je Agencija, na čijem čelu je bila direktorka Tatjana Babić, zatražila od ministra objašnjenje.

- Ovaj put ministar je promenio priču. Rekao je da su on i supruga pozajmili 205.000 evra od njene tetke iz Kanade. Kao dokaz, predao je priznanicu s potpisom njegove supruge Nataše na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje deset godina. Potpisa tetke iz Kanade, međutim, nije bilo - prenosi Krik, kao i:

- Ni ovo objašnjenje nije uverilo Agenciju da Vulin govori istinu. Ukoliko je stvarno uzeo pozajmicu od suprugine tetke, po zakonu je bio obavezan da i taj dug prijavi - što nije uradio. Naveo je da je stan u potpunosti isplatio dan nakon overe ugovora. Kao dokaz dostavio je još jednu priznanicu, ali ni ovaj dokument nije bio u potpunosti validan. Na njoj se nalazio potpis prodavca stana koji živi u Marbelji, u Španiji, ali je nedostajao broj računa na koji je Vulin uplatio novac.

Sve ovo bilo je sumnjivo Agenciji, pa su se obratili Carini i Upravi za sprečavanje pranja novca.

foto: Marina Lopičić

Nema dokaza

- Da je neko u zemlju uneo 205.000 evra u kešu, to ne bi moglo da prođe nezapaženo. Ne postoji, međutim, zabeležen podatak da je bilo ko od supružnika Vulin, kao ni tetka iz Kanade, uneo novac u Srbiju. Ni Uprava za sprečavanje pranja novca, koja evidentira novčane transakcije, nije pronašla da je na njihove račune ili račun prodavca stana uplaćen pomenuti iznos - navodi se u izveštaju Agencije, a prenosi Krik.

Agencija je izveštaj prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal, postupak je dve godine bio u fioci, da bi početkom jula bio okončan - nema dokaza da je Vulin počinio krivično delo iz njihove nadležnosti. Slučaj je prebačen Prvom osnovnom tužilaštvu, koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio imovinu Agenciji, a s obzirom na to da je stan bio prijavljen, prijava je odbačena i sredinom avgusta slučaj je zatvoren.

Ekipa Kurira - Foto: Marina Lopičić

Kako je raskrinkan Aleksandar Vulin

Vulin prijavio Agenciji da su on i supruga 2012. kupili stan (107 kvadrata) i parking mesto za 244.620 evra

Objašnjavanje porekla novca, prvi put - stan kupio novcem od prodaje imovine

Međutim, Vulin je imao samo jednosoban stan, koji je prodao rođenom bratu za 38.000 evra, a samo prva rata za stan bila je 40.000 evra

Objašnjenje porekla novca, drugi put - Vulin potpuno menja iskaz i kaže da im je 205.000 evra pozajmila suprugina tetka iz Kanade

Vulin dostavlja priznanicu Agenciji o toj pozajmici, ali na papiru nigde nema tetkinog potpisa

Carina i Uprava za sprečavanje pranja novca nisu evidentirale ulazak 205.000 evra u zemlju - ni fizički, ni putem novčane transakcije

Agencija prosledila slučaj Tužilaštvu za organizovani kriminal, slučaj bio u fioci dve godine, pa okončan - nema dokaza

Slučaj prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu da proveri da li je taj stan prijavio, on to jeste uradio, i slučaj je zatvoren

foto: Marina Lopičić

Patentirao foru Boža Đelić i tetkin kauč

Prva asocijacija na nekadašnjeg ministra finansija Božidara Đelića je - tetkin kauč. Naime, on je jednom prilikom otkrio da je po povratku u Srbiju iz Francuske spavao na tetkinom kauču. - Po povratku u Srbiju spavao sam na tetkinom kauču, ne zato što nisam imao para, nego što sam radio po 20 sati i nisam imao vremena da rešim stambeno pitanje - objasnio je svojevremeno Đelić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO:Svekar umešan u ubistvo pevačice? Njegov mobilni pronađen na mestu zločina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track