KLJUČNI TAJNI RAZGOVOR OSLOBODIO KRVNIKA: Propust koji je Orića doveo do oslobađajuće presude
Foto: Profimedia

SVEDOK DOŠAO DO TELEFONA

KLJUČNI TAJNI RAZGOVOR OSLOBODIO KRVNIKA: Propust koji je Orića doveo do oslobađajuće presude

Politika -

Naseru Oriću u oslobađanju od optužbi pomagao je propust 2015. godine Jedinice MUP Srbije koja ga nije sprečila da razgovara sa ključnim svedokom optužnice koji je skrivan u Beogradu.

Nekadašnji srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je Jedinica za zaštitu ličnosti MUP-a Srbije koja je čuvala ključnog svedoka napravila propust i da misli da je to uticalo na jučerašnju oslobađajuću presudu ratnom komandantu Srebrenice.

- Taj zaštićeni svedok tri godine je čuvan u Beogradu. Pripadnici jedinice SIPA (prim.nov. agencija BiH za borbu protiv kriminala) su presreli njegov telefonski razgovor sa Orićem. To je bio Orićev saborac. Bio je krunski svedok mnogih Orićevih zlodela. Za njega Orić prvo uopšte nije znao da je živ i mislio je da je poginuo - objašnjava Vukčević i ističe da je neprijatno iznenađen oslobađajućom presudom.

Ključni svedok je Samir Avdić (50) iz Glogove kod Bratunca, bivši pripadnik 28. divizije Armije BiH i član Srebreničke grupe. On je tri godine čuvan u Beogradu, pod kodnim imenom "Aladin".

Profimedia

Zahvaljujući nemarnosti pripadnika jedinice za zaštitu ličnosti, Orić je uspeo da kontaktira krunskog svedoka Avdića, koga su oni čuvali u Beogradu a koji je uspeo da nabavi mobilni telefon koji nije bio pod nadzorom srpskih službi.

Nakon tog razgovora, koji je presrela SIPA, Avdić je odustao od svedočenja.

U tom razgovoru čuje se kako njegova treća žena prvo razgovara sa nepoznatom osobom na engleskom jeziku.

Nakon toga razgovor nastavljaju Avdić i Orić. Avdić je tražio od Orića da mu pošalje 2.000 konvertibilnih maraka. Orić ga pita da li ga tuku tamo, a Avdić odgovara ne i da je sve uredu. Ovaj razgovor nisu skrivali ni Orićevi advokati ali u njihovoj verziji Advić je navodno bio zatočen u Beogradu, i tvrdio da ga muče, te da potplaćuju svedoke sa 2.000 maraka.

Avdić je kasnije napustio Beograd i, prema poslednjim informacijama, sada je stalno nastanjen u gradiću Su Folsu u američkoj državi Južnoj Dakoti.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo kakvog je zločinca oslodio sud u BiH!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track