NOVI ČLAN KOMISIJE IZ ITALIJE: Nikolić odlikovao profesora koji će analizirati doktorat Siniše Malog!
Foto: Marina Lopičić

danas

NOVI ČLAN KOMISIJE IZ ITALIJE: Nikolić odlikovao profesora koji će analizirati doktorat Siniše Malog!

Politika -

Nacionalni savet za visoko obrazovanje imenovao je profesora iz Italije Roberta Veraldija za člana stručne komisije koja će analizirati osporenu doktorsku disertaciju gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Kako se navodi, redovni profesora Univerziteta "Gabriele d'Anuncio" Kjeti - Peskara u Italiji Roberto Veraldi juče je obavestio Nacionalni savet da prihvata članstvo u toj komisiji.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje dobio je zahtev Fakulteta organizacionih nauka (FON) da, u skladu s osnovama za Kodeks o akademskom integritetu i propisima Univerziteta u Beogradu, imenuje jednog člana stručne komisije za utvrdjivanje neakademskog ponašanja u izradi doktorata Siniše Malog.

Siniša Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom

"Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije". Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada.

Kako je značajan broj profesora Univerziteta u Beogradu već bio uključen u različite stadijume postupka u vezi s ovom doktorskom disertacijom (na FON-u, u stručnim organima Univerziteta i drugo) i pozivao se na postojanje sukoba interesa, Nacionalni savet se opredelio da za člana stručne komisije imenuje uglednog inostranog profesora, čija biografija pokazuje da se bavio i naučnom oblašću kojoj pripada ova disertacija.

"Profesor Veraldi govori srpski jezik i čita na njemu. Ovakav pristup imao je za cilj i da se otklone različiti politički prizvuci iz teme koja je prvenstveno akademska", rekli su u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje.

Profesor Veraldi je i gostujući profesor na Univerzitetu u Beogradu, na osnovu odluke Senata Univerziteta u Beogradu. U tom svojstvu učestvovao je više puta u komisijama za odbranu doktorskih disertacija.

Na Univerzitetu "Gabriele d'Anuncio" profesor Veraldi je bio direktor Univerzitetskog istraživačkog centra na Katedri za biznis i administraciju Fakulteta za menadžment. Autor je brojnih naučnih radova iz sociologije, ekonomskog razvoja, ekonomike preduzeća, društvenih i ekonomskih sistema u tranziciji i drugo. U pitanju je naučnik čija je reputacija zaista veoma značajna, objasnili su u Nacionalnom savetu.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je Veraldija Zlatnom medaljom za zasluge, na predlog Filološkog fakulteta u Beogradu. Veraldi je i počasni konzul Srbije za region Abruco, sa sedištem u Teramu.

Kurir.rs/Beta/Danas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja