PREŽIVEO I AFERU ZLATNI MULJ: Blagoje Spaskovski ojadio RTB Bor za 1,3 milijarde evra!
Foto: Fonet

NEUNIŠTIV: Ovaj čovek ih je Zavio u crno

PREŽIVEO I AFERU ZLATNI MULJ: Blagoje Spaskovski ojadio RTB Bor za 1,3 milijarde evra!

Politika -

NEČUVENO Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ za vreme njegovog direktorovanja očerupan za milione, a zadužen za više od milijardu evra

Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ očerupan je za milione evra i zadužen za najmanje 1,3 milijarde evra, a najzaslužniji za haos u ovom državnom gigantu - Blagoje Spaskovski - godinama opstaje na mestu direktora i nastavlja da gura preduzeće u sunovrat.

Spaskovski je spasao svoju fotelju i nakon poslednje u nizu afera „zlatni mulj“, kada je Kurir objavio nalaze eksperata pogona Zlatara u RTB „Bor“ koji su u godišnjem izveštaju za 2015. uočili da fali 300, a 2016. čak 500 kilograma čistog zlata. Policija već godinu dana istražuje direktora i poslovanje RTB „Bor“, odakle su višegodišnjim pljačkanjem iznete tone zlata i zbog čega je država oštećena za 150 miliona evra.

foto: Beta

Danilo Šuković, ekonomista i bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, smatra da je Spaskovski odavno morao da bude smenjen.

- Sve te dugove ćemo mi građani da plaćamo. Srbija je partokratska država u kojoj se rukovodstvo u kompanijama ne postavlja na javnim konkursima nego voljom političara. Za RTB ne samo da je neophodan javni konkurs već je potrebno omogućiti da na njemu učestvuju i stručnjaci iz Srbije i stručnjaci iz inostranstva kako bi se izabrao što sposobniji kadar. Nije Spaskovski nezamenljiv, on je zbog loših rezultata morao da bude smenjen odavno. To i sada može da se učini za tri dana, samo ako postoji politička volja - objašnjava Šuković.

Lopovlukom u RTB „Bor“ bavio se i Insajder, čije je istraživanje pokazalo kako je restrukturiranje, u kojem se preduzeće nalazi još od 2004, praktično postalo izgovor da se ne sprovodi Zakon o javnim nabavkama. Uspostavljena šema omogućila je da se novac za opremu i rudnike neracionalno troši i da kompanija godinama ulazi u poslove sređivanja ulica, parkova, stambenih zgrada u Boru, gradnje kružnih tokova, fontana, zoološkog vrta, pa čak i rekonstrukcije aerodromske piste. Vlada Srbije je odobravala RTB nova zaduživanja, a nije kontrolisala kako se troši novac.

Kako smo već objavili, RTB je 2014. i 2015. imao gubitak od 250 miliona evra. Preduzeće je prošle godine potrošilo struje za 4,4 milijarde dinara, a platilo je samo 650.000 dinara, to jest oko 0,01 odsto duga. I u gradnji topionice uočen je propust jer je investicija, umesto projektovanih 175 miliona evra, narasla dvostruko i izašla je na 300-400 miliona evra.

KARIJERA

POSLOVNA

- Od 1972. radi u Rudniku bakra „Bor“

- Od 1979. do 1990. bio upravnik pogona Flotacija i tehnički direktor rudnika

- Od 1990. do 2000. direktor Rudnika bakra „Bor“

- Od 2000. do 2008. radi u privatnoj firmi „Orto sistem“

- Od 2008. vrši funkciju generalnog direktora RTB „Bor“

POLITIČKA

- Tokom devedesetih bio je istaknuti član SPS

- Na izborima 2010. predvodio listu Ujedinjenih regiona Srbije

- 2013. ulazi u SNS

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Fonet, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track