VELIKA KRAĐA U RTB BOR Šešelj: Odmah uhapsiti Spaskovskog
Foto: Nebojša Mandić, Filip Plavčić

Uprkos teškom lopovluku, ne da fotelju

VELIKA KRAĐA U RTB BOR Šešelj: Odmah uhapsiti Spaskovskog

Politika -

Zbog lošeg poslovanja u RTB „Bor“, krađe pet tona zlata i 1,3 milijarde evra duga odgovornost mora da snosi direktor, apeluju sagovornici Kurira

Vlada Srbije morala bi hitno da razreši dužnosti Blagoja Spaskovskog, direktora Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ (RTB), zbog lošeg poslovanja u tom državnom gigantu i zaduženosti od najmanje 1,3 milijarde evra, apeluju sagovornici Kurira.

Spaskovski već devetu godinu opstaje na čelu RTB. Sačuvao je fotelju i nakon poslednje u nizu afera „zlatni mulj“, koja je obelodanjena kad je Kurir objavio da policija već godinu dana istražuje njega i poslovanje RTB, odakle je višegodišnjim pljačkanjem, kako je procenjeno, izneto pet tona zlata, zbog čega je država oštećena za 150 miliona evra.

- Odavno je trebalo da Vlada smeni Spaskovskog. Zaprepašćen sam što je on uopšte na direktorskoj poziciji. Neverovatno je da svi režimi prolaze, a jedino on opstaje, iako je ogrezao u dubokom kriminalu. Očigledno na volšeban način podmićuje ljude. Njega treba hitno smeniti i uhapsiti - kategoričan je lider SRS Vojislav Šešelj.

Iako je javna tajna da se zlatni mulj godinama iznosi iz RTB, zanimljivo je da niko iz tog preduzeća nikada zvanično nije predstavio gubitak u proizvodnji zlata. Niko u RTB ni otkaz nije dobio iako su zabeleženi slučajevi da je „zlatni mulj“ iz RTB iznošen i na sitno.

- Spaskovski je nesposoban da vodi RTB, a opstaje na osnovu isprepletanih kriminalnih interesa. Vlada, koja se hvali ekonomskim uspesima, a prepuna je masnih laži i ekstremnog neznanja, morala bi građanima Bora i radnicima RTB da ponudi jasno rešenje za budućnost tog kombinata - smatra predsednik Nove stranke Zoran Živković, dok lider Nove Srbije Velimir Ilić tvrdi da Spaskovski nikad neće biti smenjen:

- On će biti direktor doživotno. Vidite da opstaje u svim režimima, što znači da je on svim vlastima sposoban, radan, vredan čovek, iako rezultati govore drugačije. Zašto? Koristan je, obezbeđuje glasove na izborima, vole ga u borskom kraju, šta on kaže sveto je pismo. Bio bi odavno smenjen da nije tako.

Spaskovski ni juče nije odgovarao na pitanja Kurira u vezi sa eventualnom smenom i višegodišnjom pljačkom RTB.

Kurir / E. K.

Foto: Filip Plavčić, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track