MISTERIJA KUĆE NA DEDINJU: Niko neće u Jovankinu ukletu vilu
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

Godišnjica smrti

MISTERIJA KUĆE NA DEDINJU: Niko neće u Jovankinu ukletu vilu

Politika -

Objekat u kojem je više od 30 godina u kućnom pritvoru živela Titova supruga, koja je mnoge tajne odnela u grob, zvrji prazan pune četiri godine

Navršile su se četiri godine od smrti Jovanke Broz, supruge Josipa Broza i žene koja je mnoge tajne odnela u grob.

U vili Bor na Dedinju, u kojoj je bila zatočena od Titove smrti, noću je upaljena sijalica iako u njoj niko ne stanuje otkako je preminula. I niko neće da se useli u ukleti objekat u kojem je nekada prva drugarica one velike Jugoslavije živela u kućnom pritvoru, bez grejanja, ispod krova koji je prokišnjavao. Pre nekoliko meseci objavljeno je da će u sklopu obnavljanja više državnih nekretnina biti obnovljena i ta kuća na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75. Radovi do danas nisu počeli. Zarasla i trošnih zidova natopljenih vlagom, vila kao da je odbačena od svih, baš kao što je bila i Jovanka.

Pamtila rat do detalja

Ministar trgovine Rasim Ljajić, jedan od retkih koji joj je pomagao, preneo je za Kurir sećanja na Maršalovu udovicu. Kaže da ga najlepše uspomene vežu za razgovore koje je s njom vodio i žali što to nije negde zabeleženo video-zapisom ili na drugi način, s obzirom na to da je ona bila živa enciklopedija i svedok jednog vremena:

- Nažalost, propatila je puno u poslednjim godinama života, ali je bila i ostala dosledna principima kojima se u životu rukovodila. Puno sam naučio od nje o dešavanjima u Drugom svetskom ratu i posle njega. Bio sam fasciniran time koliko je služi pamćenje i koliko se seća i najsitnijih detalja. Opisivala je neke događaje iz 1944, na primer, datum, mesto, vreme, kao da se juče dogodilo. Neverovatno. Svakog detalja se sećala, kad priča, kao da gledate film.

foto: Profimedia

Klecala joj kolena

Ljajić kaže da je bilo veoma zanimljivo kad mu je pričala kako joj je Tito prvi put rekao da je zaljubljen u nju. Jovanka je bila lična Titova sekretarica i jedne večeri je trebalo da ide na igranku.

- Pitala sam ga da odem i on me je pustio. Vratila sam se u pola dva i vidim da on šeta po sobi. Polako uđem, pitam ga: „Što ne spavate?“, a on meni: „Kako da spavam!“ Rekoh mu: „Hoćete da vam nešto spremim da jedete“ i krenuh u kuhinju, a on za mnom. Dok smo tako išli, kaže mi: „Gde ste vi do ovog doba?“, a meni počinju da klecaju kolena. Vidim da se dešava nešto, ali ni sebi ne mogu to da priznam. Znaš ti ko je on... Kažem: „Eto, bila sam s društvom“, a on meni: „Znate li vi koliko ja vas volim!“ Meni su se noge odsekle. Niti znam šta da kažem, niti šta ću - prepričava Ljajić.

Jovankina sestra Nada

STRAŠNO SU JE MUČILI

Jovankina sestra Nada Budisavljević posle njene smrti je izjavila da nije ni pretpostavljala da će za svaki trenutak lepote i sreće platiti strašnom patnjom.

- Bilo je to nasilje svakakve vrste. Verbalno nasilje. Psihičko zlostavljanje, pa i fizički napad. Osam godina bez grejanja u kući na kojoj prokišnjava krov, a podrum je pod vodom. To je bila strašna vrsta mučenja.

Kurir / Ekipa kurira

Foto: Profimedia, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track