AMBASADOR NORVEŠKE: Srbija treba da sedi samo na svojoj stolici
Foto: Fonet

Poruka o neutralnosti naše zemlje

AMBASADOR NORVEŠKE: Srbija treba da sedi samo na svojoj stolici

Politika -

Sasvim je moguće biti član EU ili NATO i imati dobre odnose s Rusijom, rekao je Arne Sanes Bjernstad

Srbija mora da donosi svoje odluke i smatram da je sasvim moguće biti član EU ili NATO i imati dobre odnose s Rusijom, rekao je norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjernstad.

Ističe da je moguće imati dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom, ali i da Srbija, ako želi da se pridruži EU, mora da prihvati njena pravila.

Na pitanje kako vidi primedbe da Srbija sedi na više stolica, te politiku vojne neutralnosti Srbije i želju da na putu ka Evropskoj uniji održava dobre odnose s Rusijom, ambasador kaže:

- Pravo mesto za Srbiju je da sedi na srpskoj stolici - kaže Bjernstad za Tanjug i ukazuje da je sličan stav čuo i od predstavnika srpskih vlasti.

- Srbija mora da donosi svoje odluke i smatram da je sasvim moguće biti član EU ili NATO i imati dobre odnose s Rusijom - rekao je norveški ambasador.

Napomenuo je da Norveška, koja je članica NATO, ima prilično značajnu saradnju s Rusijom kao susednom zemljom.

S druge strane, dodao je, ako Srbija želi da se pridruži EU, mora da prihvati njena pravila.

On je podsetio da je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici nedavno rekao da EU očekuje da Srbija počne da više usklađuje svoju politiku sa zajedničkom spoljnom politikom EU do datuma pristupanja Uniji.

- Nema kontradikcije između dobrih odnosa i sa Rusijom i sa Zapadom, ali istovremeno, ako želite da se pridružite EU, morate da prihvatite pravila učlanjenja u EU - zaključio je Bjernstad.

foto: Fonet

Podsetimo, Trampov izaslanik za Balkan Brajan Hojt Ji nedavno je izjavio da Srbija mora da se opredeli i da ne može više da vodi politiku sedenja na dve stolice ako želi da uđe u EU.

Kurir / S. Đ.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track