VUČIĆ O SASTANKU SA HOJT JIEM: Nije bio lak razgovor, svako je rekao svoje! Veliki su pritisci na Srbiju
Foto: PrintScreen

licem u lice

VUČIĆ O SASTANKU SA HOJT JIEM: Nije bio lak razgovor, svako je rekao svoje! Veliki su pritisci na Srbiju

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su pritisci na Srbiju i njega veliki, kao i da se sve velike sile koje dolaze u Srbiju brinu o svojim interesima i da im ne odgovara saradnja sa suprotnom stranom.

"Srbija sedi na svojoj stolici, do kad će moći, to niko ne može da garantuje, ali onog sekunda kada to ne bude mogla imaćemo nekog drugog u Vladi Srbije, ali i na mestu predsednika Srbije", rekao je Vučić i dodao da njega niko ne voli, ni na jednoj strani, osim gradjana Srbije.

On je rekao da velike sile neće promeniti o svoj stav o nezavisnosti Kosova.

Govoreći o razgovoru sa američkim zvaničnikom Brajanom Hojtom Jiem, rekao je da taj razgovor bio težak.

"Oni dolaze sa svojim interesima, niko od njih nije došao da ispunjava bilo šta od interesa Srbije, ili ono što je gradjanima Srbije prioritet", rekao je Vučić.

foto: PrintScreen

Vučić je kazao da su glavne teme bile Kosovo i Rusija, da SAD podržava "teritorijalni integritet nezavisne države Kosovo" i da je stav SAD da je Kosovo nezavisna država i da to ne sme da se menja, kao i da je Hojt Ji Srpskoj listi rekao da mora da se odvoji od Beograda i da mora da saradjuje sa Prištinom.

"Razgovarali smo oko Kosova. On je meni rekao ne možete da dirate u teritorijalni integritet Kosova, a ja sam rekao, a vi možete pre devet godina da dirate u integritet Srbije... On je meni stavio do znanja to je lepo što si ti rekao, ali to je poruka SAD. Ima to da poštuješ, ako ne poštuješ, sam razmisli o posledicama", rekao je Vučić.

Kada je reč o tome da je Hojt Ji rekao da je zabrinut zbog ruskog uticaja u Srbiji, Vučić je rekao da je američkom zvaničniku rekao da je dobro razumeo ono što žele i da je shvatio poruku, ali da će se Srbija ponašati kao nezavisna, suverena zemlja i da će tako svoje odluke donositi.

Kada je reč o ubistvu braće Bitići, Vučić je rekao da SAD imaju obeleženog krivca i da to mora da bude tako, jer ako ne bude SAD neće biti zadovoljne.

foto: PrintScreen

"Ako se za paljenje ambasade ne okrivi direktno kabinet Vojislava Koštunice, oni neće biti zadovoljni", rekao je Vučić.

On je kazao da je Hojt Jiu u Njujorku rekao da mora da odgovara onaj ko je ubio trojicu braće Bitići, ali da ne zna šta da kaže Srbima kada ga pitaju za 2.000 ubijenih u bombardovanju 1999. godine.

"Na to nije bilo odgovora, jer se podrazumeva da za to niko neće da odgovara i da smo za to sami krivi", rekao je Vučuć.

On je rekao da je bilo pritisaka i prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma.

"Pretili su nam, rekli su da su nam gotove karijere ako ne prihvatimo, ja to nisam hteo da prihvatim", rekao je Vučić.

On je rekao i da se pre nekoliko dana u Beogradu, iza zatvorenih vrata, sastao sa visokim zvaničnikom EU i da je sa njim razgovarao oko pet sati.

On je dodao da ih je pitao zbog čega pritiskaju Beograd kada zakasni 24 sata sa implementacijom sporazuma o pravosudju sa Prištinom, dok Prištinu ne opominju kada 1.660 dana ne formira Zajednicu srpskih opština.

Vučić je rekao da EU nedvosmisleno smetaju veze Srbije sa Rusijom, a da je drugo što smeta velikim silama to što Srbija nije priznala Kosovo.

"Tu će biti sve više pritisaka", rekao je Vučić i dodao da Srbija do ulaska u EU, mora da uskladi spoljnu politiku sa tom zajednicom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track