ZAKAZAN SASTANAK SUPERSILA U BEOGRADU:   Američki i ruski izaslanik sastaju se 13. novembra
Foto: Reuters 10/2017, AP

Susret Volker - Surkov

ZAKAZAN SASTANAK SUPERSILA U BEOGRADU: Američki i ruski izaslanik sastaju se 13. novembra

Politika -

VAŠINGTON - Američki i ruski izaslanici za ukrajinsku krizu sastaće se ponovo u Beogradu sredinom ovog meseca kako bi razmotrili raspoređivanje mirovnih snaga UN u istočnom delu Ukrajine u nastojanju da pokrenu zastali mirovni proces dogovoren u Minsku.

foto: Reuters

Biće to treći susret specijalnog predstavnika Stejt departmenta SAD za Ukrajinu Kurt Volkera i ruskog izaslanika Vladislava Surkova, a drugi u Beogradu. Da će se sastati sa ruskim zvaničnikom 13. novembra u Beogradu Volker je potvrdio novinarima u Vašingtonu, prenosi Blumberg.

foto: AP

Oni će se sastati radi "razgovora o principima" kako bi videli da li mogu da se dogovore kako će mirovne snage izgledati. Volker je dodao da o tome još nije postignut dogovor, prenosi Blumberg.

SAD i Ukrajina su odbacile nacrt rezolucije Saveta bezbednosti koje je podnela Rusija početkom septembra a kojom bi bili raspoređeni mirovnjaci kako bi zaštitili posmatrače iz OEBS na istoku Ukrajine.

foto: Reuters

Volker je naveo da SAD žele da ta misija učini više i da nadzire čitavo područje konflikta kao i da obezbede da se naoružanje povuče.

To bi omogućilo da se uspostavi dovoljan nivo bezbednosti kako bi napredovala primena sporazuma iz Minska koji je već dugo u blokadi, naveo je Volker.

foto: AP

Kako navodi Sputnjik, Volker je kazao da je već imao dva sastanka sa svojim partnerom Vladislavom Surkovim za koga je rekao da je veoma pametan, ozbiljan pregovarac.

"Videćemo da li možemo postići napredak", objasnio je specijalni predstavnik Stejt departmenta. Voker i Surkov su se ranije sastali u Minsku 21. avgusta i 7. oktobra u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Reuters/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja