(FOTO) VUČIĆ I PUTIN NOSE NJENE KRAVATE: Svaka moja savršeno mu stoji! Mara iz Preljine kod Čačka oblači najmoćnije ljude sveta!
Foto: Facebook Printscreen/Studio Maruška

Slikarka na svili

(FOTO) VUČIĆ I PUTIN NOSE NJENE KRAVATE: Svaka moja savršeno mu stoji! Mara iz Preljine kod Čačka oblači najmoćnije ljude sveta!

Politika -

Mara Topalović oslikava ešarpe na svili i ručno šije kravate, a zahvaljujući kvalitetu i originalnosti svojih proizvoda, osvojila je svet.

Mara Topalović, vlasnica studija „Maruška” u Preljini kod Čačka, skoro 20 godina oslikava ešarpe i ručno šije kravate koje nose najmoćniji ljudi sveta.

Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Angela Merkel, kraljica Elizabeta, Mišel Obama samo su neki od svetskih lidera do kojih su stigli unikatni proizvodi iz grada na Moravi.

Sve je, kako kaže ova talentovana Srpkinja, počelo iz hobija, koji je kasnije prerastao u posao.

- Prvo smo radili u jednoj prostoriji. Širili smo se polako. Sada je u posao uključena cela porodica. Firma postoji 20 godina, a brend smo napravili kvalitetom svojih proizvoda, koji su klijenti prepoznali ne samo u Srbiji već i u svetu. Moje kravate stigle su od predsednika država preko premijera do kraljeva i prinčeva. Putin ima pet-šest mojih kravata, Vučić ima više od 30 i svaka koja mu savršeno stoji - verujte da je moja.

Ambasador Kirbi jednom prilikom je rekao: „Čačak znam po Maruški“ - s ponosom ističe naša sagovornica.

Maruška je svet osvojila zahvaljujući svom specifičnom umetničkom daru, a za sebe kaže da je sasvim sigurno najveća srpska slikarka na svili.

- Želela sam da upišem akademiju, ali su me pet godina zaredom odbijali. U to vreme stare Jugoslavije znalo se čija deca se tamo primaju.

Došla sam sasvim slučajno do svile i počela na njoj da slikam. Za izradu rukom slikanih marama koristim najfiniju italijansku svilu, koju zategnem u ram i po njoj oslikavam različite motive - od onih prepoznatljivih iz zapadne Srbije i čačanskog kraja do slika naivnih umetnika iz Kovačice, pirotskih ćilima ili freske Belog anđela. Slikanje na svili nije nimalo jednostavan posao. Da bi se izradila jedna ešarpa, potrebno je obaviti čak 32 operacije - objašnjava Maruška i dodaje da njene ešarpe nose Angela Merkel, kraljica Elizabeta, Mišel Obama, Hilari Klinton.

Pored ručno šivenih kravata i slikanih ešarpi, u ovom studiju nadomak Čačka štampaju se i marame, a odnedavno i kravate i novčanici.

Kvalitet njenih proizvoda prepoznale su i velike kompanije, pa studio „Maruška” uspešno sarađuje sa brojnim firmama.

- Ponosni smo što su piloti i stjuardese JAT-a četiri godine nosili naše kravate i marame kao deo uniforme i što smo naše proizvode veoma brzo plasirali na tržišta u okolnim zemljama, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori. Nas su u stvari napravili klijenti, jer su pored talenta u nama videli posebnu etiku. Sve što se dogovorimo, mi to i ispoštujemo. Naš uspeh je naša energija i želja da naši klijenti budu zadovoljni - napominje ona.

(Kurir.rs/Alo/Dragana Tomić/Foto: Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track