ZAVRŠENA SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE SA 12 TAČAKA DNEVNOG REDA: Usvojen Zakon o dualnom obrazovanju
Foto: Nebojša Mandić

Sednica parlamenta

ZAVRŠENA SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE SA 12 TAČAKA DNEVNOG REDA: Usvojen Zakon o dualnom obrazovanju

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije danas je usvojila četiri zakona iz obalsti obrazovanja, među kojima je i Zakon o dualnom obrazovanju koje će se realizovati se u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja, kroz teorijsku nastavu i kroz rad kod poslodavca.

Primena tog zakona, za koji je glasalo 135 poslanika, dok je protiv bilo petoro poslanika, počeće da se primenjuje počev od školske 2019/2020.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Usvojene su i izmene zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem

obrazovanju i vaspitanju, koje su predložene radi isladijivanja sa nedavmno usvojenim sistemsnkim Zakonom o sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Skupština je potvrdila Sporazuma o zajmu (Projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Konvenciju o nuklearnoj sigurnosti, kao i Zajedničku konvenciju o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom.

Ministarstvo: Mlаdi će dobiti kvаlitetno znаnje

Pomoćnicа ministrа prosvete Gabrijela Grujić ocenila je danas u Leskovcu da će novi Zаkon o duаlnom obrаzovаnju obezbediti mlаdimа dа steknu znаnjа kojа će im da lakše i brže nadju posao, а privredu održivom i inovаtivnom u budućnosti.

Direktorkа Sektorа zа edukаciju Privredne komore Srbije Mirjаnа Kovаčević navela je da je duаlno obrаzovаnje u Srbiji u primeni već nekoliko godinа, sаmo da se o tome mаlo znа.

Novi članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje biće, pored Vesne Marković iz SNS koja je ponovo izbarana za člana tog tela, i njene stranacke kolege Žarko Mićin i Vesna Rakonjac.

Novi članovi tog odbora su izbarani umesto Aleksandre Djurović i Branislava Blažića iz SNS, koji su razrešneji članstva.

Članstva u tom odboru razrešen je Branko Ružić iz SPS koji je ranije podneo ostavku na mesto poslanika zbog izbora za ministra državne uprave i lokalne samouprave, a za novog člana izbarana je njegova stranačka koleginica, poslanica Ivana Dinić.

Usvojeno je i nekoliko izmena odluka o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora koje su podnele poslaničke grupe SNS, SPS i D JB.

Sednicu sa 12 tačaka dnevnog reda, koja je počela je 24. oktobra, obeležile su replike, kratke pauze i česta javljanja poslanika po povredama Poslovnika.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Tokom višednevne rasprave, bilo je i čitanja ocena iz fotokopije indeksa predsednika Sbije Aleksandra Vučića, udaljenja sa sednice šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića, ali i pokazivanja masnice koju je Maja Gojković zadobila u incidentu 31. oktobra kada je u njen kabinet upalo troje poslanika Dveri.

Skupština će rad nastaviti u utorak, 14. novembra kada će poceti nova sednica sa tri tacke dnevnog reda.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati Predlog zakona o medicinskim sredstvima, dopune Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva i potvrđivanje Finansijskog ugovora Klinički centri/C između Republike Srbije i Evropske investicione banke, koje je podnela Vlada Srbije.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track