PROSLAVA 100 GODINA NEZAVISNE FINSKE: Vučić zasadio brezu u rezidenciji finskog ambasadora
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obeležen Prvi vek

PROSLAVA 100 GODINA NEZAVISNE FINSKE: Vučić zasadio brezu u rezidenciji finskog ambasadora

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju 100. godišnjice nezavisnosti Finske, povodom kojeg je, zajedno sa ambasadorom te zemlje Pertijem Ikonenom, i njegovim kolegama iz Danske, Norveške i Švedske, zasadio pet stabala breze.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šef srpske države i nordijske diplomate zasadili su breze u rezidenciji finskog ambasadora u Beogradu u okviru programa obeležavanja prvog veka nezavisnosti Finske.

Ambasador Finske Perti Ikonen ukazao je da je čitava godina bila godina radosti za Fince povodom proslave 100. godišnice nezavisnosti.

Najveći projekat, kako je ukazao, bila je sadnja 100 drveta širom Srbije, a vrhunac te akcije je sadnja breze uz prisustvo predsednika Srbije.

Odnosi Srbije i Finske, iako su zemlje udaljene jedna od druge, veoma su dobri, a zvanični Helsinki podržava put Srbije ka Evropskoj uniji, izjavio je ambasador Finske, Tanjugu uoči današnje sadnje.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Iako smo veoma udaljeni, mi se nalazimo na krajnjem severu, a vi na jugu, naši odnosi su veoma dobri. Finska podržava put Srbije ka EU", rekao je ambasador Finske.

Rekao je da vidi da su odnosi sve tešnji, kao i da Finska želi sa Srbijom da podeli svoja iskustva koja je stekla, ne samo u EU, već i iz drugih oblasti po kojima je te zemlja poznata, kao što su vladavina prava, efikasna administracija, IT.

Bolja ekonomska saradnja sa skandinavskim zemljama

Vučić je izjavio je danas očekuje unapredjenje ekonomske saradnje sa skandinavskim zemljama i dolazak većeg broja investitora sa tog područja u Srbiju.

"Mi cenimo iskrenu podršku Srbiji i njenim gradjanima, možemo mnogo da naučimo od nordijskih zemalja i trebalo bi da privhatimo nešto od poslovnog duha, jer siguran sam da Srbija može da ide napred i bude uspešnija nego danas", rekao je Vučić u rezidenciji ambasadora Finske u Beogradu.

On je podsetio da su u Srbiju došle velike kompanije iz skandinavskih zemalja - Ikea, Karlzberg i Tikurila, ali da će pokušati da privuče nove investitore u Srbiji, kao i da očekuje odlazak srpskih kompanija u skandinavske zemlje.

Ikonen je ocenio da bi ekonomski odnosi mogli biti još bolji.

"Imamo par finskih investicija u Srbiji, a moglo bi ih biti više. Imali smo i prvu investiciju iz Srbije u Finskoj", rekao je ambasador Finske.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track