DSS: Nije vreme za promenu Ustava Srbije
Foto: Marina Lopičić

11 GODINA OD SVEČANOG PROGLAŠENJA

DSS: Nije vreme za promenu Ustava Srbije

Politika -

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da sada ne postoje objektivni razlozi za hitne izmene Ustava, niti su u postojećim okolnostima koje odlikuje potpuno odsustvo demokratskog dijaloga o važnim društvenim pitanjima ispunjeni neophodni uslovi da se pristupi izmenama.

U saopštenju DSS je podsetio da je na današnji dan pre 11 godina proglašen sadašnji Ustav, koji nije savršen, kao što nijedan Ustav to ne može da bude i samim tim može da se menja.

"Ishitrena promena Ustava je diktirana spolja, a ne unutrašnjim potrebama. Na zahtev briselske administracije, ispostavljen kao uslov nastavka evrointegracija, srpska vlast se obavezala da će da menja Ustav, a da nikada nije povedena javna rasprava o Evropskoj uniji, niti su građani pitani žele li da Srbija uđe u EU", naveo je DSS.

Ta stranka smatra da problemi Srbije nisu posledica nesavršenosti Ustava, već prevashodno činjenice da se Ustav nekažnjeno krši i da Ustavni sud, pretvoren u produženu ruku izvršne vlasti, ne staje u njegovu zaštitu.

Prema DSS, neophodna je promena vlasti da bi se promenila politika, a ne promena Ustava.

"Tek kada Srbija dobije vlast koja će da vodi samostalnu politiku, poštuje Ustav, stvori u društvu atmosferu tolerancije i otvori demokratski dijalog o svim pitanjima od životnog značaja za sudbinu države i građana, može da se dođe do novih ustavnih rešenja kojima se otklanjaju sadašnje manjkavosti i štite nacionalni i državni interesi", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je policija otkrila ubicu vlasnika pekare iz Beograda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track