HAG DA HITNO ZAKAŽE ROČIŠTE: Mladićeva odbrana traži postupak protiv lekara UN!
Foto: Fonet/AP

ZAHTEV branilaca

HAG DA HITNO ZAKAŽE ROČIŠTE: Mladićeva odbrana traži postupak protiv lekara UN!

Politika -

Branioci Ratka Mladića zatražili su danas od haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kome će se utvrđivati da li je Mladić procesno sposoban, kao i razmotriti njihov zahtev za pokretanje postupka protiv glavnog lekara UN u pritvorskoj jedinici tribunala Pola Falkea.

Oni su ponovili i svoj raniji zahtev da se zbog toga odloži izricanje prvostepene presude Mladiću zakazano za 22. novembar i da se prethodno odluči o njihovim zahtevima.

U suprotnom kako su naveli, obratiće se Savetu bezbednosti UN (osnivaču Tribunala) jer takvo ponašanje osoblja tribunala preti da uruši njegovu reputaciju.

U detaljnom obtazloženju svog zahteva pored ostalog odbrana tvrdi da je Mladić lošeg zdravstvenog stanja, da je pretrpeo više šlogova što je medicinsko osoblje tribunala pokušalo da sakrije, te da treba da mu se omogući poseta dva srpska lekara.

Budući da je nedavno Falke lično obavestio Mladića da mu lekari neće doći u posetu, iako je prošle sedmice predsednik suda Karmel Ađijus to obećao Vladi Srbije tokom posete Beogradu, kao i da je, kako tvrde, Falke odugovlačio objavljivanje medicinske dokumentacije, Mladićevi branioci su zatražili da se protiv njega pokrene postupak zbog nepoštovanja suda.

Takođe traže da se Mladiću omogući poseta i pregled srpskih lekara. Mladić je bio u višegodišnjem bekstvu do maja 2011. kada je uhapšen u okolini Beograda i izručen tribunalu od kada je u tamošnjem pritvoru. Optužen je kao vrhovni komadant Vojske RS za zločine nad muslimanima i Hrvatima u BiH od 1992. do 1995. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track