ZAVRŠENA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O KOSOVU Dačić: Srbija spremna za kompromis, Priština ne sprovodi dogovoreno
Foto: EPA

značaj dijaloga Beograda i Prištine

ZAVRŠENA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O KOSOVU Dačić: Srbija spremna za kompromis, Priština ne sprovodi dogovoreno

Politika -

NJUJORK - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Savetu bezbenosti UN da je Srbija, kao i do sada, snažno i iskreno posvećena dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi uz posredovanje EU, ali da mora da konstatuje da napori Beograda nisu praćeni istim pristupom druge strane, posebno u odnosu na implementaciju do sada postignutih dogovora.

Dačić je istakao potrebu za dodatnim jačanjem svih kapaciteta Misije Unmik na Kosovu i Metohiji kako bi se obezbedio neophodan nivo zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda interno raseljenih lica i stvaranja optimalnih uslova za održiv povratak.

To, rekao je Dačić, uključuje i povraćaj imovine, odnosno garantovanje vlasničkih prava.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da uloži dodatne napore kako bi se na KiM izgradilo društvo gde će se poštovati vladavina prava, kreirali uslovi za efektivno, nepristrasno i kredibilno procesuiranje ratnih zločina i rasvetlila sudbina nestalih, čime bi se dao podsticaj procesu pomirenja među zajednicama.

"Polazeći od činjenice da je konačno u potpunosti definisan pravni okvir za pokretanje i vođenje odgovarajućih postupaka pred Specijalnim sudom za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, očekujemo da će se, bez daljeg odlaganja, protiv svih osumnjičenih lica za zločine počinjene prema Srbima i drugim nealbancima na KiM, pokrenuti i voditi kredibilni sudski postupci", naveo je Dačić na sednici SB UN o Kosovu.

Dačić je poručio i da bez obzira na brojne sumnje, kritike i izazove sa kojima smo se u ovom procesu suočavali, Srbija je demonstrirala konstruktivnost i spremnost za iznalaženje kompromisnih rešenja koja nisu ni laka ni jednostavna.

Ovakav pristup, ukazao je, potvrđen je implementacijom sa naše strane niza preuzetih obaveza u dijalogu, među kojima i nedavno realizovane integracije sudija i tužilaca u pravosudni okvir Pokrajine.

"Opredeljenje Srbije da se sva otvorena pitanja moraju rešavati mirnim putem, kroz dijalog, pre svega je motivisano jasnim uverenjem da ovakav pristup nema alternativu, te da u statusno neutralnom okviru doprinosimo miru i stabilnosti regiona i procesu njegove integracije u evropsku porodicu naroda", naveo je Dačić.

Odgovoran pristup potvrđen je i hrabrom političkom odlukom poslanika Srpske liste" da nakon održanih parlamentarnih izbora, uđu u "Vladu Kosova" na čijem je čelu Ramuš Haradinaj, rekao je Dačić.

Ova odluka, dodao je, potvrdila je još jednom političko jedinstvo Srba na KiM i kontinuitet konstruktivne politike u zaštiti njihovog položaja i interesa. Obrazlažući svoju odluku predstavnici "Srpske liste" su saopštili, podsetio je, da su uslovi pod kojima su odlučili da učestvuju u "Vladi Kosova" više nego jasni, da su opredeljeni isključivom potrebom da se zaštite interesi Srba, te da je ključ svih njihovih zahteva formiranje ZSO, zaštita imovine i povratak raseljenih lica.

foto: Printskrin

"Na žalost, moram da konstatujem da napori koje Srbija ulaže da se kroz kompromis na realan način pronađu statusno neutralna i zajednički prihvatljiva rešenja, nije praćen istim pristupom druge strane, posebno u odnosu na implementaciju do sada postignutih dogovora", rekao je Dačić. Istakao je i da mora da konstatujem da i danas, posle gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovođenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa što, na naše iznenađenje, nije ni pomenuto u izveštaju.

"Uspostavljanje ZSO za nas predstavlja najvažnije pitanje, koje bi trebalo da doprinese unapređenju zaštite interesa Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Dačić je pozvao predstavnike privremenih institucija samouprave u Prištini da pokažu iskrenu volju i posvećenost dijalogu, da bez odlaganja pristupe uspostavljanju ZSO i izvrše preuzete obaveze kako bi se najvažniji element Briselskog sporazuma konačno sproveo u delo.

Time bi, kazao je, izjave Ramuša Haradinaja da "dijalog nema alternativu", kao i da "dijalog moramo vratiti ljudima, odnosno da je dijalog između naroda, a ne samo između političke elite", dobile na kredibilitetu.

foto: Printscreen RTS

"Evidentan zastoj u dijalogu doveo je do niza problema u implementaciji postignutih dogovora. Priština i dalje krši odredbe Sporazuma o zvaničnim posetama budući da su, bez valjanog razloga, bile zabranjene posete ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića", naveo je ministar. Ukazao je da, osim toga, i dalje su evidentni problemi u oblasti slobode kretanja i integralnog upravljanja administrativnom linijom (IBM) - neadekvatan tretman raseljenih lica kojima se bez osnova za ulazak u Pokrajinu traže dodatni lični podaci i nepriznavanje pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP Srbije.

"U iskrenoj nameri da se iznađe trajno rešenje za pitanje Kosova i Metohije predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je pozvao građane Srbije na unutrašnji dijalog koji je u međuvremenu institucionalizovan kroz formiranje radne grupe. Trajno rešenje za Kosovo i Metohiju preduslov je napretka za Srbiju, ali i za ceo region", rekao je Dačić.

Uvereni smo, kazao je, da je u odnosima sa Prištinom neophodan ozbiljan i odgovoran pristup, okrenut budućnosti.

foto: Dado Đilas

Istakao je da Srbija želi da ponudi rešenje koje će doprineti stabilnosti regiona, političkoj saradnji i ekonomskom napretku, i koje neće biti uzrok novih podela, nerazumevanja i sukoba, već prilika za istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji.

"Imajući u vidu sve navedeno, želeo bih da iskoristim ovu priliku da apelujem na članice SB, kao i na predstavnike Prištine da se svi zajedno fokusiramo na suštinska pitanja i postizanje trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, umesto da se bavimo tehničkim pitanjima poput dinamike i formata sastanaka", naveo je Dačić.

U Njujorku je danas po podne počela sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK i situaciji na Kosovu.

Izveštaj generalnog sekretara UN će Savetu bezbednosti predstaviti njegov specijalni predstavnik na Kosovu, Zahir Tanin. U svom Izveštaju, koji je ranije objavljen, Gutereš je ponovio značaj dijaloga između Beograda i Prištine, ističući važnost sprovođenja dogovora koji su postignuti još 2013. godine.

On je ukazao i na značaj daljeg napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, za koji je istakao da iziskuje čvrstu posvećenost, priznajući da je primena sporazuma potpisanih 2013. često odlagana.

Prvi čovek Ujedinjenih nacija je, u svom redovnom tromesečnom izveštaju ambasadorima Saveta bezbednosti, takođe, upozorio kosovske lidere da se uzdrže od zapaljivih izjava u vezi sa početkom rada Specijalnog suda koji će, pod okriljem EU, procesuirati zločine koje su tokom rata počinili pripadnici OVK.

Prištinu bi trebalo da predstavlja ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će otići u zatvor zbog pogibije dvojice muškaraca na auto-putu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track