USLOVNA KAZNA ZA PALJENJE AMBASADE SAD: Amerikanci traže da se sudi kabinetu Vojislava Koštunice
Foto: Dado Đilas

Posle devet godina presuda za incident na mitingu

USLOVNA KAZNA ZA PALJENJE AMBASADE SAD: Amerikanci traže da se sudi kabinetu Vojislava Koštunice

Politika -

Viši sud u Beogradu osudio četvoricu optuženih na uslovnu kaznu zatvora, dok je trojicu oslobodio. Stejt department traži otkrivanje političkih nalogodavaca

Paljenje Ambasade SAD u Beogradu 21. februara 2008, posle mitinga „Kosovo je Srbija“, konačno je dobilo sudski epilog - Viši sud u Beogradu osudio je juče četvoricu optuženih na uslovne kazne zatvora, a trojicu oslobodio.

Međutim, vlast u SAD, saznaje Kurir, nije zadovoljna ovakvim ishodom, jer očekuje da odgovaraju i politički inspiratori i nalogodavci, a ne samo puki učesnici incidenta.

- Zvanični Vašington godinama insistira da se utvrde sve okolnosti ovog događaja. Oni traže da se na optuženičkoj klupi nađu i oni koji su tog dana bili kolovođe i koji su svojim zapaljivim govorom huškali okupljene i maltene ih navodili da svoje nezadovoljstvo zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova iskale na ambasadama najvećih stranih sila, među kojima su ključne Amerika i Nemačka - priča izvor Kurira i dodaje:

- Nije nepoznato da trag vodi do vrha tadašnje vlasti i kabineta premijera Vojislava Koštunice, koji je i učestvovao na tom mitingu.

Optuženi uoči izricanja presude, foto: Zorana Jevtić

U prilog tome da SAD očekuju i otkrivanje političke pozadine ovog slučaja govori i nedavna izjava predsednika Aleksandra Vučića, koji je, govoreći o susretu sa američkim zvaničnikom Brajanom Hojtom Jiom, rekao da Amerikanci za mnoge stvari imaju unapred obeleženog krivca, pa tako i za paljenje ambasade.

- Ako se za paljenje ambasade ne okrivi direktno kabinet Vojislava Koštunice ili neko iz političkog vrha, oni neće biti zadovoljni - rekao je Vučić krajem oktobra.

Inače, sud je u obrazloženju presude naveo da su osuđeni proglašeni krivim jer su gađali kamenicama Ambasadu SAD, razbili prozore na zgradi u koju su posle ubačene baklje, usled čega je došlo do požara.

I Želimir Čabrilo, advokat jednog od okrivljenih, smatra da treba utvrditi političku odgovornost za ovaj incident.

- Politička odluka je da se miting organizuje, politička odluka je da se ukloni obezbeđenje, politička odluka je da se četiri godine od događaja ništa ne preduzima i ne postupa - rekao je Čabrilo, ističući da je presuda „skromna“ jer je doneta zbog bacanja kamenja na ambasadu, a ne zbog paljenja.

Politički analitičar Branko Radun ne isključuje mogućnost da SAD nastave da insistiraju na otkrivanju političke pozadine:

- To se može (zlo)upotrebljavati kao instrument pritisaka, dodatnih ucena na Srbiju, kada Vašington želi da ostvari neke interese - naveo je Radun. Oglasio se i LSV sa ocenom da su izrečene kazne uvreda za zemlje čije su ambasade zapaljene, te da se zato mora utvrditi ko su bili politički nalogodavci.

Kajl Skot, foto: Beta

TRAŽE PRAVDU Ambasada SAD nezadovoljna

NEČUVENO DA NEMA ZATVORSKE KAZNE

Ambasada SAD saopštila je juče da je „primila na znanje“ presudu Višeg suda i traži da pravda ipak bude zadovoljena u ovom slučaju.

- Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od kojih je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da je učestvovalo u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu - navodi ambasada i dodaje:

- Prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin je odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva, a podsećamo da se srpska policija povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini ambasade samo nekoliko trenutaka pre napada. Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali. Napominjemo da se još ne postupa po slučaju koji je tužilaštvo podnelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju.

Činjenice

STUDENT POGINUO U POŽARU

- Do incidenata došlo nakon mitinga „Kosovo je Srbija“ održanom ispred Skupštine Srbije

- Grupa izgrednika organizovano došla do američke ambasade

- Gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar

- U požaru u ambasadi poginuo student Zoran Vujović

- Ambasada SAD nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujović

- Maja 2017. podignuta optužnica protiv pet policijskih službenika za propuste tokom mitinga

Vojislav Koštunica, foto: Dragana Udovičić

Vojislav Koštunica

NE DAJEM IZJAVE

Koštunica ni juče nije želeo da govori o spekulacijama da su on i njegovi saradnici umešani u paljenje Ambasade SAD.

- Ne dajem izjave. Tako je i u ovom slučaju. Nema potrebe ni da mi kažete šta je tema - rekao je Koštunica, dok njegov saradnik i nekadašnji generalni sekretar Vlade Dejan Mihajlov tvrdi da nikada nije ni dovođen u vezu s tim slučajem:

- Sud radi svoj posao. Ne znam da li je presudom Višeg suda stavljena tačka na ovaj slučaj. To u Srbiji čine tužilaštvo i policija, a ne politika.

Presuda

Šest meseci zatvora, uslovno na dve godine

Dragan Marinkov, Dejan Vučković, Marko Novitović

Pet meseci zatvora, uslovno na dve godine

Milan Tomas

Oslobođeni

Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović

Kurir / B. B. - B. K. - J. I.

Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Dado Đilas, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track