POMOĆNIK SEKRETARA NATO: KFOR nastavlja prisustvo na Kosovu
Ilustracija, Foto: AP (28.11.2012)

PRODUŠAVA SE MANDAT

POMOĆNIK SEKRETARA NATO: KFOR nastavlja prisustvo na Kosovu

Politika -

Nastavićemo sa našim prisustvom i delovanjem u okviru KFOR-a na Kosovu, izjavio je danas u Beogradu pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tacan Ildem.

On je na 5. konferenciji NATO rekao da je pre dolaska u Beograd razgovarao sa komandantom KFOR-a u Prištini, koji mu je rekao da su oni spremni da "nastave tu priču".

"KFOR nije oročen već je vezan za uslove na terenu", rekao je Ildem. On je pozdravio napredak Srbije na evropskom putu, pogotovo danas kada, kako je rekao, EU i NATO sarađuju češće nego ranije.

Prema njegovim rečima, svi, pa i Srbija, treba da odlučuju o svom putu i NATO "nikog štapom ne tera" da se uključi u taj vojni savez.

"To je suverena odluka suverene zemlje. Prema tome, mi u potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije i uz uzajamno poštovanje i razumevanje mislimo da možemo napredovati i poboljsati naše bliske partnerske odnose", rekao je Ildem.

Kaže da je Zapadni Balkan geografski i strateški važan za NATO, jer oni žele da vide mir i stabilnost u tom delu sveta, a stabilnost Zapadnog Balkana je, smatra, nešto što je "nedovojivo povezano sa bezbednošću i stabilnošću Evrope".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja