DIPLOMATA NATO: Nemamo TAJNI PLAN za Zapadni Balkan!
Foto: Youtube Printscreen

Viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni Balkan

DIPLOMATA NATO: Nemamo TAJNI PLAN za Zapadni Balkan!

Politika -

BEOGRAD - Viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni Balkan iz odeljenja za javnu diplomatiju Robert Pšel ocenio je danas da se region kreće u pravom smeru budući da sve zemlje žele da postanu članice Evropske unije.

On je naveo da NATO ne preferira neku zemlju na račun drugih, ocenivši da bi evropske integracije trebalo da donesu korist svima.

Za nas je, kaže Pšel, veoma važno šta se dešava na Zapadnom Balkanu po pitanju bezbednosti i evropskih integracija, jer se ne može zamisliti da region bude izvan glavnih tokova.

"EU je željeni cilj svih u regionu, NATO samo za neke, ali opet niko nije isključen, mi zelimo da svi imaju koristi od toga", rekao je Pšel i podsetio da ta organizacija vodi politiku "otvorenih vrata" koju je potvrdila Crna Gora kada je postala njena članica.

On je istakao da NATO ima pozitivnu agendu za Zapadni Balkan i da nema "tajnih planova i tajno skovanih ideja".

Kako kaže, NATO želi da pojača svoje angažovanje iz više razloga, pre svega zbog bezbednosti u reginu što je vitalni interes, ali je istakao i da se poštuje politika svake zemlje u regionu i da je to nešto što se podrazumeva.

On je ponovio da KFOR ostaje kao neko ko je najvažniji u obezbeđivanju sigurnosti i bezbednosti na Kosovu i u zaštiti manastira.

Pšel kaže da treba rešiti problem dezinformisanja koje preovladava gotovo svuda, navodeći da to nije problem samo EU, NATO ili pojedinačnih zemalja. Ocenio je da to izaziva nepoverenje ili utiče na dobrosusedske odnose, te da je jako važno proveravati izvore.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ovako su skakali srpski i američki padobranci!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track