SAD: Razočarani smo zbog presude za paljenje ambasade
Foto: Dado Đilas

Stejt department poručuje

SAD: Razočarani smo zbog presude za paljenje ambasade

Politika -

Viši sud u Beogradu u prvostepenoj presudi osudio je četvoricu muškaraca na uslovne kazne zatvora od pet i šest meseci, dok su trojica oslobođena optužbi

Stejt department je u pisanom odgovoru Glasu Amerike reagovao na presude izrečene za paljenje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu 2008. godine posle mitinga „Kosovo je Srbija“.

Viši sud u Beogradu u prvostepenoj presudi osudio je četvoricu muškaraca na uslovne kazne zatvora od pet i šest meseci, dok su trojica oslobođena optužbi.

- Razočarani smo presudama za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008. Nijedan od optuženih nije osuđen na zatvorsku kaznu, bez obzira na to što je jedna osoba poginula, a materijalna šteta je ogromna - navodi se u pisanoj izjavi portparola američkog Stejt departmenta.

- Važno je da se pravdi privedu ne samo oni koji su učestvovali u napadu već i oni koji su bili na vlasti i naredili povlačenje policije sa punktova u blizini ambasade. Čekamo početak suđenja petorici policajaca. Američka ambasada u Beogradu blisko je sarađivala sa srpskim vlastima u istrazi. Nastavićemo da na ovom slučaju sarađujemo i sa Vladom Srbije, kao i sa policijom - piše u odgovoru Stejt departmenta.

J. R. - Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track