GOJKOVIĆ I MATVIJENKO: Odnose Srbije i Rusije karakteriše bratstvo i uzajamno razumevanje!
Foto: Fonet Aleksandar Levajković

POSLE SASTANKA

GOJKOVIĆ I MATVIJENKO: Odnose Srbije i Rusije karakteriše bratstvo i uzajamno razumevanje!

Politika -

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko ocenile su danas u Beogradu da su odnosi Srbije i Rusije "na visokom nivou" i da ih karakterišu "bratstvo, uzajamno razumevanje i apsolutno, istinito prijateljstvo".

Na zajedničkoj konferenciji u Domu Narodne skupštine, Gojković i Matvijenko su se založile za produbljivanje parlamentarne saradnje, posebno, kako su navele, u parlamentarnim delegacijama dve zemlje u međunarodnim organizacijama.

Gojković je zahvalila Rusiji na "principijelnom stavu i nepriznavanje nezakonito proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i poštovanju međunarodnog prava".

Ona je rekla da je Srbija zahvalna što ruska strana aktivno učestvuje u sprečavanju da Kosovo postane članica međunarodnih organizacija poput Uneska i Interpola.

"Prenela sam stav da Srbija nije uvela sankcije i da u budućnosti neće uvoditi ni političke ni ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji", kazala je predsednica Skupštine.

Jedna od tema razgovora je bila i unapređenje parlamentarne saradnje dve zemlje, posebno parlamentarnih delegacija u medjunarodnim organizacijama, ali i status ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE).

Predsednica Skupštine Srbije je rekla da je ruska delegacije u PSSE "nepravednim političkim sankcijama" ostala bez prava glasa u tom telu i dodala da se ruskoj strani mora vratiti punopravno članstvo kako bi se uspostavio dijalog.

"Srbija smatra da sankcije ne donose nikakvo rešenje, već samo stvaraju problem... Osnovna svrha rada parlamentaraca je uspostavlje dijaloga", kazala je ona.

Gojkoviće je kazala da članovi srpske parlamentarne delegacije u međunarodnim organizacijama blisko sarađuju sa svojim ruskim kolegama i da nikada neće glasati protiv interesa Rusije.

Predsednica Saveta Federacije, gornjeg doma ruskog parlameta, je rekla da je međuparlamentarna saradnja postala važna mera međudržavnih odnosa Srbije i Rusije. "Odnose Srbije i Rusije karakteriše uzajamno razumevanje i apsolutno i istinito prijateljstvo", kazala je ona.

Matvijenko je rekla da "svake godine odnosi dobijaju novu dimenziju u različitim oblastima, poput privrede, obrazovanja i kulture".

"Tokom naše duge i komplikovane istorije međudržavnih odnosa stalno smo podržavali ; i pomagali jedni drugima", rekla je predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta i dodala da je Rusija "podržavala, podržava i podržavaće Srbiju".

Ona je rekla da Rusija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i neće priznati nezavisnost Kosova, izrazivši zahvalnost Srbiji jer nije priznala, kako je rekla, nezakonite sankcije protiv Rusije.

Kurir.rs/Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Krvničko prebijanje u Borči, Tužilaštvo ostalo nemo na ove snimke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track