SRAM VAS, BRE, BILO: Poslanici dižu sebi plate za pljuvanje i psovanje!
Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić

Nagradili sopstveni javašluk i prostakluk

SRAM VAS, BRE, BILO: Poslanici dižu sebi plate za pljuvanje i psovanje!

Politika -

Za „mukotrpan“ rad parlamentarcima nije dovoljno 100.000 mesečno, već će dobiti povišicu od pet odsto

Pošto su u psovanju i vređanju tokom ovog saziva prevazišli sami sebe, poslanici su odlučili da se počaste jednom slatkom povišicom. Narodni tribuni su procenili da im za njihov „mukotrpan“ rad više nije dovoljna plata od 100.000 dinara, pa su u novom budžetu pronašli prostor da se još malo rastegnu.

Ova povišica od pet odsto upravo je prošla skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu javnih sredstava i obezbeđena je za sve poslanike i zaposlene u republičkom parlamentu. Skupština će iz svog budžeta samo za zarade izdvojiti 288.750.000 dinara, što je za 13.750.000 dinara više nego u ovogodišnjoj kasi. I poslanički dodatak će narasti, pošto je i ta stavka veća u odnosu na ovu godinu za 6,5 miliona dinara.

Ne rade svoj posao

Izvan Skupštine izgleda da niko nema razumevanja za ovakav potez, pa je prva reakcija naših sagovornika na ovu vest bila - sram ih bilo! Prva asocijacija na rad parlamenta su scene koje podsećaju pre na cirkus nego na najviše zakonodavno telo. Podsetimo, među poslanicima su pljuštale sočne psovke i uvrede, mahalo se kamenom i upadalo u službene kancelarije, pokazivale su se i suze i masnice, a glasalo se na zvuk zvonceta.

Branko Dragaš, foto: Printscreen

Ekonomista Branko Dragaš poručio je poslanicima da treba da ih bude sramota jer su „paraziti koji ništa ne zaslužuju“, i objasnio da nam realan budžetski deficit, koji se skriva, ne dozvoljava povećanje plata, a pogotovo ne dozvoljava „ovim parazitima“.

- Sram ih bilo! Građani jedva sastavljaju kraj s krajem, a oni sebi povećavaju plate. Paraziti jedni - izjavio je Dragaš.

I politički analitičar Cvijetin Milivojević uveren je da poslanici ne zaslužuju povišicu.

- Prvo, ne rade svoj posao, jer im to predsednica parlamenta ne dozvoljava, nemoguća je konstruktivna rasprava. Pošto vrlo malo rade, možda ne svojom voljom, onda je besmisleno povećavati im plate. Drugo, zašto bi oni dobili veće plate a zabranjeno je povećati zarade u, na primer, nekim javnim preduzećima - objašnjava Milivojević.

Nisu zaslužili

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić smatra da ovaj saziv ne zaslužuje veće zarade.

- Kad pogledam kakva nam je Skupština i šta nam tamo poslanici svakodnevno priređuju, ne mogu da budem za povećanje njihovih plata. To su ljudi kojih se stidimo i sramota nas je što nas oni predstavljaju. Ovi poslanici ne zaslužuju veće plate, ali plate u parlamentu su neprimereno male u odnosu na neke druge agencije - ocenjuje Savićeva.

Odbor za finansije

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI!

Predsednica Odbora za finansije Aleksandra Tomić (SNS) objašnjava za Kurir da će ovo povećanje stupiti na snagu 1. januara 2018, a na naše pitanje da li je zasluženo, ona kaže:

- Pet odsto je u skladu s mogućnostima. Toliko je budžet dozvolio i reč je o onom povećanju plata poslanicima i zaposlenima u parlamentu koje ide u paketu s penzionerima i ostalima u javnom sektoru.

Aleksandra Tomić , foto: Fonet

BUDŽET U BROJKAMA

- 128,4 miliona za putovanja u zemlji

- 39,9 miliona za putovanja u inostranstvo

- 85 miliona uplaćuje se RTS za direktne prenose

- 432.340.000 dinara troši se za plate zaposlenih u Skupštini

Kurir / I. Kljajić - S.Đurić

Foto: Zorana Jevtić, Fonet, Printscreen, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja