UKRAJINSKI AMBASADOR SE VRATIO IZ KIJEVA: Ostaje pri stavu da Rusija zloupotrebljava Srbiju da bi izazvala rat na Balkanu
Foto: Kurir

ne menja mišljenje

UKRAJINSKI AMBASADOR SE VRATIO IZ KIJEVA: Ostaje pri stavu da Rusija zloupotrebljava Srbiju da bi izazvala rat na Balkanu

Politika -

BEOGRAD - Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič, koji je nedavno izjavio da "Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu", po povratku sa konsultacija u Kijevu kaže da njegov stav ostaje isti, te da Ministarstvo spoljnih poslova njegove zemlje ima "skoro isti takav stav".

foto: Fonet, Nebojša Mandić

Ukrajinski diplomata je za portal B92.net rekao da njegova izjava ne znači da Srbija ne vodi samostalnu spoljnu politiku.

"U to ne želim da se mešam. Ali, suština je u unutrašnjoj politici Rusije. Kada imate korumpiran i kriminalizovan režim, želite da i vaši susedi budu takvi, da biste mogli da pravite biznis i skrenete pažnju svog siromašnog naroda", rekao je Aleksandrovič.

On kaže i da je u odnosima Srbije i Ukrajine dugo sve bilo u redu, ali da je Srbija zatim glasala "protiv Ukrajine", odnosno rezolucije o ljudskim pravima na Krimu.

foto: Fonet/MSP

Upitan šta se dogodilo pa je Srbija glasala protiv, Aleksandrović kaže da to treba pitati ministra Ivicu Dačića.

On na to ne može da odgovori, jer, kako kaže, već 14 meseci čeka na audijenciju kod šefa srpske diplomatije.

MSP: Ukrajinski ambasador od početka daje nediplomatske i neprihvatljive ocene

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič čitav svoj mandat u Srbiji daje "nediplomatske i neprihvatljive ocene o spoljnoj politici Srbije i njenim zvaničnicima".

Aleksandrovič je prethodno rekao da posle konsultacija u Kijevu, na koje je pozvan posle izjave o negativnom uticaju Rusije na Srbiju, nije promenio stav. On je rekao da glasanje Srbije u UN protiv interesa Ukrajine "nerazumno" imajući u vidu "čvrst stav" Kijeva o nepriznavanju Kosova.

foto: Dragana Udovičić

"Ambasador Ukrajine u kontinuitetu, od samo početka svog mandata u Republici Srbiji daje nediplomatske i neprihvatljive ocene o spoljnoj politici Srbije i njenim zvaničnicima. Kao poslednje primere navodimo intervju Slobodnoj Evropi od 28. oktobra 2016. ("Srbija ne može na više stolica") i Blicu od 16. novembra 2016. ("Putin će vas prodati"), kao i nedavni intervju o tome da Rusija zloupotrebljava Srbiju da bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu", saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da se prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesku 2015. godine, delegacija Ukrajine nalazila van sale, što je "direktno suprotno vitalnim interesima" Srbije, kao i da Ukrajina podržava predloge zapadnih zemalja o izmeni mandata Unmika i dinamike sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, čemu se Srbija oštro protivi.

Povodom Aleksandrovičeve izjave da 14 meseci čeka na prijem kod šefa srpske diplomatije, Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je načelo reciprociteta i snižavanje nivoa kontakata na radni nivo uobičajena diplomatska praksa u slučajevima kada strani predstavnici izlaze iz okvira Bečke konvencije.

foto: Fonet/MSP

Ambasador Ukrajine je tokom ove godine više puta primljen u Ministarstvo spoljnih poslova na nivou pomoćnika ministra i zamenika pomoćnika ministra, navelo je ministarstvo Budući da ambasador Srbije u Ukrajini Rade

Bulatović nije nikada bio primljen kod šefa ukrajinske diplomatije Klimkina, kao i da se Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine na prijeme koje priredjuje ambasada Srbije odaziva na nivou šefa protokola, Srbija nema nikakvu obavezu niti povod da postupa drugačije, dodalo je Minitarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da sa žaljenjem konstatuje izjavu Aleksandroviča da je stav njegovog ministarstva "skoro isti" kao njegov, ali da uprkos tome ostaje privrženo prevazilaženju nesuglasica i unapredjenju bilateralnih odnosa.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi incident u Skupštini Srbije! Boško Obradović gađao Martinovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track