HIT PRIČA! DAJTE MI NEKU PUŠKU I BOMBU: Vuk Drašković hteo da ratuje za Mugabea
Foto: Dragana Udovičić

Predsednik SPO hvalio vođu Zimbabvea

HIT PRIČA! DAJTE MI NEKU PUŠKU I BOMBU: Vuk Drašković hteo da ratuje za Mugabea

Politika -

Dajte mi neku pušku, bombu, granatu... primite me u vašu vojsku, druže Mugabe, pisao je on vođi Zimbabvea još 1976. godine

Lider SPO Vuk Drašković bio je spreman da ratuje za predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea.

Aktuelna kriza u ovoj afričkoj državi i svrgavanje Mugabea s vlasti, i to posle 37 godina, bili su povod da se na društvenim mrežama objave rani radovi tadašnjeg novinara Draškovića i velikog zagovornika četničkog pokreta. U jednom od njih on s divljenjem piše o Mugabeovoj revoluciji i borbi za „slobodu svog naroda“.

- „Dajte mi neku pušku, bombu, granatu... primite me u vašu vojsku, druže Mugabe.“ „Nema puške toliko ubojite kao novinarsko pero, prijatelju. Tim oružjem ćete nam najviše pomoći“, odgovorio je Mugabe - navodi se na početku Draškovićevog teksta iz 1980. s naslovom „Moj prijatelj Robert Mugabe“.

Robert Mugabe, foto: EPA

Kako je hvalio Mugabea

POŠTUJE JEDINO ISTINU

Lider SPO opisao je da mu se već pri prvom susretu s njim nametnuo utisak da je to „čovek koji u svakom trenutku zna šta hoće, koji će da ostvari to što hoće i koji će pred samo dva mita da se pokloni: pred mitom istine i pred mitom slobode svojeg naroda“.

Drašković u nastavku priznaje da je „pomalo žučno“ reagovao i „u svakom slučaju neobično za jednog reportera, pogotovo stranog dopisnika“, ali je objasnio da je te 1976. bio pod neposrednim utiskom pokolja u Mozambiku, u kojem je stradalo više od hiljadu „golorukih crnačkih izbeglica iz Zimbabvea“.

- Danas, u trenutku trijumfa revolucije u Zimbabveu, prisećam se Mugabeovog odgovora i praveći neki unutrašnji saldo svega onoga što sam napisao o borbi njegovog naroda, sebi samome postavljam pitanje: koliko sam pomogao. Da li mi je slučajno, iz kurtoazije, u najvećem jeku rata, vrhovni komandant partizanske oslobodilačke armije i vođa te revolucije Robert Gabrijel Mugabe rekao: „Bićete, kad pobedimo, moj lični gost u slobodnom Harareu“ - napisao je Drašković.

Od Draškovića juče nismo uspeli da saznamo kako danas doživljava Mugabea i njegov odlazak u istoriju.

Kurir / I. K.

Foto: Dragana Udovičić, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track