SKANDAL: Haradinaj dan Albanije proglasio državnim praznikom
Foto: Beta AP, EPA

Premijer Kosova ponovo provocira

SKANDAL: Haradinaj dan Albanije proglasio državnim praznikom

Politika -

Stanovnici pokrajine će odsad i zvanično slaviti Dan zastave, nacionalni praznik Albanije, koja je na taj dan 1912. dobila nezavisnost

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovo provocira! Doneo je odluku kojom je za slobodan dan proglašen 28. novembar, tradicionalno poznat kao Dan zastave, čime ponovo priziva stvaranje velike Albanije.

U obrazloženju odluke navedeno je da je cilj „poštovanje istorijskih i kulturnih vrednosti, kao i poštovanje dobrih porodičnih i društvenih tradicija“.

- To je nacionalni praznik Albanije, koja je na taj dan 1912. dobila nezavisnost - rekao je Haradinaj.

Dušan Janjić, foto: Fonet, Media Centar

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da taj praznik obeležavaju svi Albanci u regionu od 1974. godine, s tom razlikom da će od sada to biti i neradan dan.

- Nije to ništa novo, niti je to još jedan prst u oko Beogradu. Ta odluka služi Haradinaju za unutrašnje poene, jer svako, pa i Albanci vole slobodne dane - ocenjuje Janjić.

foto: EPA

S druge strane, srpski šef diplomatije Ivica Dačić imao je oštru polemiku s ministrom spoljnih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem. Dačić je Pacoliju poručio da je malo nervozan jer im ne ide kako su planirali i platili nova priznanja.

foto: Profimedia

Zbog suzavca u Skup{tini

ALJBIN KURTI U ZATVORU

Poslanici radikalnog albanskog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju i Donika Kadaj Bujupi uhapšeni su juče na ulazu u zgradu Skupštine Kosova. Njima je određen pritvor od 30 dana jer se nisu pojavili na suđenju zbog bacanja suzavca tokom skupštinskog zasedanja.

Tome je prethodila Pacolijeva provokacija da su Dačićeve najave o povlačenju priznanja Kosova „donkihotovski napori“.

- Razumem ga, ne ide im nešto kako su planirali, kako su im obećali i kako su platili. Zato i izriču gluposti i laži, da sam ja rekao da ću uništiti priznanje takozvanog Kosova, da je ceo svet protiv Srbije i da smo mi destruktivni - rekao je srpski šef diplomatije, reagujući na navode Pacolija da je Dačićeva izjava da će „uništiti“ priznanje Kosova rezultat politike koju predstavlja - politike „uništenja i rušenja“.

Kurir / B. B.

Foto: Beta, EPA, AP, Fonet, Media Centar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track