DIPLOMATSKI USPESI ILI DAČIĆEVA PREDSTAVA? Prava misterija oko priznavanja Kosova
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

RAČUNICA

DIPLOMATSKI USPESI ILI DAČIĆEVA PREDSTAVA? Prava misterija oko priznavanja Kosova

Politika -

Tvrdnje šefa srpske diplomatije da će uskoro biti i manje od 100 zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost nemaju nikakvu upotrebnu vrednosti niti mogu nešto da promene, kažu analitičari

Ivica Dačić, šef diplomatije, siguran je da ukoliko Srbija posvećeno priđe obaranju priznanja nezavisnosti Kosova, taj broj može da padne ispod 100 država ali, prema ocenama sagovornika Kurira, to ne menja situaciju na terenu.

Zašto je Dačić baš 100 označio kao magičnu brojku, nikome nije jasno. Analitičari navode da ne menja realnost to da li je Kosovo priznalo 110 ili 95 država, da najjače države nisu promenile svoj stav, a Srbija se Briselskim sporazumom obavezala da nastavi dijalog s Prištinom o normalizaciji.

Enver Hodžaj

DAČIĆ SPINUJE DA SKRENE PAŽNJU S GENOCIDA

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj optužio je Srbiju da je pokrenula „agresivnu kampanju“ kako bi se sprečio proces priznanja Kosova, prenosi BIRN. Kako se navodi, u pitanju je „novi kurs u spoljnoj politici koji podrazumeva lažne vesti i hibridno ratovanje kako bi se podrivao mir u regionu“.

- Sve zemlje koje su priznale Kosovo u potpunosti su prepoznale našu suverenost i tu nema dileme. Srbija koristi ovu temu da skrene pažnju sa svoje uloge u genocidima devedesetih - rekao je on.

Diplomatski uspeh

- Priština ima neki svoj spisak od 114 država, ali sam siguran da se na njemu nalazi bar sedam-osam zemalja koje nikada nisu priznale Kosovo. A siguran sam i da, ako Srbija posvećeno priđe ovom problemu, taj broj može da padne ispod 100 - kazao je Dačić u intervjuu za Večernje novosti.

Nesreća kod Korče

RAMINA PRATNJA IMALA SUDAR

Dva automobila iz pratnje albanskog premijera Edija Rame učestvovala su juče u saobraćajnoj nesreći na putu ka Korči i tom prilikom su povređene tri osobe, javili su albanski mediji navodeći gustu maglu kao najverovatniji uzrok. Troje povređenih je prebačeno u bolnicu posle sudara, pošto je taksi, najverovatnije zbog guste magle, uleteo u kolonu vozila u kojoj je bio Rama.

Dačić je poslednjih dana bio u žiži javnosti jer su dve države - Surinam i Gvineja Bisao povukle priznanje nezavisnosti Kosova, te je to predstavio kao veliki diplomatski uspeh Srbije. A onda je iz Prištine stigla kontra: Madagaskar je priznao nezavisnost Kosova. U svom tom nadigravanju ne treba zaboraviti i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo unutrašnji dijalog kako se dogovor o konačnom statusu Kosova ne bi napravio protiv interesa Srbije, pa se onda nameće pitanje: čemu ova Dačićeva predstava.

Brojke irelevantne

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da nema nikakve veze da li je Kosovo priznalo manje od 100 zemalja ili, na primer, 110, i da ta brojka ne utiče na bolju ili lošiju pregovaračku poziciju u Briselu.

- Ne mogu da proniknem u motive zašto to rade kada su se obavezali na nastavak dijaloga o normalizaciji - kaže Janjić i dodaje:

- U ovom trenutku, trošenje energije, novca i ugleda na smanjenje broja zemalja koje su priznale Kosovo izgleda kao da služi za Dačićevu propagandu. Mi treba da povećamo broj ljudi koji aktivno podržavaju Srbiju i da se angažujemo da se dogovor o konačnom statusu Kosova ne napravi protiv interesa Srbije. To je ono na šta je pozvao Vučić.

foto: Profimedia

PORUKA Albanski ministar za dijasporu pandeli majko

JEDNA NACIJA, JEDNA VLADA

Albanski ministar za dijasporu Pandeli Majko pozvao je kosovske vlasti u Prištini na „otvaranje granica“ 1. januara 2018. i nazivao to „evropskom akcijom“. Majko, koji je bio premijer Albanije u vreme NATO bombardovanja SRJ, rekao je da govori u ime aktuelnog predsednika albanske vlade Edija Rame. Kako je rekao, 1999. godine, „kada je Albanija otvorila granice kosovskim Albancima, niko iz sveta nije pitao za pasoše i da ni sada nema potrebe za dokumentima“.

- Mi, Albanci s druge strane, radujemo se otvaranju granice od januara 2018. Izvedimo ovu evropsku akciju - poručio je Majko i dobio ovacije na Ekonomskom forumu albanske dijaspore u Prištini, na kojem su govorili i kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači.

Oliver Ivanović kaže da ovakva Majkova poruka, koja se oslanja na projekat „velike Albanije“, ima političku težinu jer je prenosi upravo bivši premijer Albanije.

Domaća upotreba

I Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, smatra da je beznačajno da li je Gvineja Bisao povukla priznanje Kosova kad su ga priznale ključne zemlje u svetu.

- Krajnja tačka Briselskog sporazuma je pravno obavezujuća, to je nedavno i sam Vučić potvrdio, i onda ovo i nije od velikog značaja. Zato da li je Kosovo priznao Surinam ili nije, nema nikakvu težinu. Sve ovo je za domaću upotrebu.

Kurir / K. Blagović-I. Kljajić

Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Vojska SAD i u Srbiji?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track