DOBRE VESTI: Amerika pomaže Srbiji da uđe u EU
Foto: Dragana Udovičić, Beta, AP

Da li je prihvatljiv plan Atlantskog saveta

DOBRE VESTI: Amerika pomaže Srbiji da uđe u EU

Politika -

Državni sekretar SAD Reks Tilerson potvrdio nameru te velesile da dođe do istorijskog pomirenja s našom zemljom

Sa objavljivanjem nove američke strategije za Balkan koju je sastavio Atlantski savet, a koja predviđa snažniji uticaj SAD na naš region, sve je izvesnije da će zemlje zapadnog Balkana pod budnim okom Amerike biti integrisane u EU. To i jeste jedan od ključnih ciljeva njihove administracije, ali i potvrda da je strategija za njih donekle prihvatljiva.

Iako je već godinama uticaj Amerike na zemlje Balkana prisutan, državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da narodi sa ovih prostora imaju šansu da upravljaju novim tokom istorije i da SAD i svet „čeznu da vide novu generaciju Srba, Hrvata, Albanaca, Bosanaca, Kosovara i drugih“, koji će oprostiti prošlost, iako je ne mogu zaboraviti. On je potvrdio nameru SAD da se snažnije angažuju na zapadnom Balkanu, kao i da će SAD nastaviti da rade s partnerima u EU kako bi obezbedili stabilnost, prosperitet i demokratiju na Balkanu.

Posredovanje u dijalogu

Istovremeno, ovakav Tilersonov stav poklopio se sa izveštajem Atlantskog saveta u kojem su kao ključne poruke nove američke strategije za Balkan navedene uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za istorijsko pomirenje sa Srbijom i posredovanje Vašingtona u dijalogu između Beograda i Prištine.

foto: EPA

KLJUČNE PORUKE AMERIČKE STRATEGIJE ZA ZAPADNI BALKAN

- uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi

- zalaganje za istorijsko pomirenje sa Srbijom

- posredovanje Vašingtona u pregovorima između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović smatra da SAD imaju jednu konstantu u odnosima prema regionu i da je njihov ključni cilj integrisanje zapadnog Balkana u EU.

- Američko vojno prisustvo je evidentno na Kosovu i u BiH. SAD daju određenu vrstu doprinosa u pregovorima između Beograda i Prištine. Njihova četvrta stolica je uvek prisutna u Briselu. Oni ne sede u toku pregovaračkog procesa, ali na pojedine aktere, posebno albanske, imaju veliki uticaj. Ako uzmemo u obzir da je ZSO nešto što se od prištinske strane očekuje da implementira, onda vidimo da bi američki doprinos mogao biti pozitivan - kaže Joksimovićeva.

Savetnica američkog potpredsednika Moli Montgomeri rekla je juče u Vašingtonu da su SAD posvećene evroatlantskim integracijama zapadnog Balkana i da žele da prodube odnose sa zemljama regiona.

- SAD će stati iza zemlja regiona u cilju da one uđu u EU - rekla je specijalna savetnica za Evropu i Rusiju u kancelariji potpredsednika SAD Majka Pensa, navodeći da je region Balkana jedan od prioriteta američke administracije.

Stav Vašingtona

Politikolog Boban Stojanović smatra da je jedina osetljiva tema pojačano vojno prisustvo Amerike na Balkanu i da će se tek videti da li su oni zaista spremni da preraspodele svoje baze:

- Povodom tog istorijskog pomirenja, ne verujem da bi neko imao nešto protiv. Teško da će se dijalog Beograda i Prištine vratiti u UN i mislim da Vašingtonu odgovara što je to spušteno na nivo EU. Mislim da neće insistirati da se uključe u dijalog jer su pritiscima i do sada mogli da postignu šta su želeli.

Kurir / S. Đurić - I. Kljajić

Foto: Dragana Udovičić, AP, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track