KAKO DO STANA ZA 550 EVRA PO KVADRATU: Ovo su uslovi koje morate da ispunite! Prvi stanovi gotovi za 3 godine
Foto: Fonet

ISTRAŽUJEMO Kako se država sprema da u narednim godinama izgradi 25.000 jeftinih stanova

KAKO DO STANA ZA 550 EVRA PO KVADRATU: Ovo su uslovi koje morate da ispunite! Prvi stanovi gotovi za 3 godine

Politika -

Izgradnja dva miliona kvadratnih metara za vojsku, policiju, mlade naučnike i bračne parove po ceni od 450 do 550 evra izvodljiva je pod uslovom da se država i lokalne samouprave odreknu dažbina za zemljište i komunalnu infrastrukturu

Projekat državne stanogradnje, koji predviđa izgradnju stanova za vojsku, policiju, mlade naučnike i mlade bračne parove, po ceni od 550 evra po metru kvadratnom, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izvodljiv je ako se država i lokalne samouprave odreknu taksi za građevinsko zemljište i infrastrukturu ili te troškove svedu na minimalnu meru.

Izgradnja dva miliona kvadratnih metara (oko 25.000 stanova), kako je najavljeno, trebalo bi da traje 10 godina, a prvi stanovi bi bili gotovi za tri godine. U Beogradu će se cena jefitnih stanova kretati oko 550 evra, dok će u drugim gradovima moći da se kupe po ceni od 450 do 470 evra, što će obradovati oko 260.000 porodica koje trenutno u Srbiji žive kao podstanari.

Podizanje industrije

Uslov da se dobije pravo na kupovinu jeftinog državnog stana jeste da mladi naučnici moraju da ostanu da žive i rade u Srbiji u narednih 15 i 20 godina, dok bi pripadnici vojske, policije i BIA morali da ostanu u službi najmanje 15 godina.

Vučić je istakao da bi za izgradnju oko dva miliona kvadrata bilo potrebno oko milijardu evra investicija, što bi podiglo građevinsku industriju.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije smatra da, kad je u pitanju tako velika količina stanova, proizvodna cena po svim građevinskim standardima može da se kreće od 380 do 480 evra po metru kvadratnom.

- Na tu proizvodnu cenu dodaje se cena zemljišta i komunalne infrastrukture (priključak na vodovod, kanalizaciju, struju, centralno grejanje) i druge dažbine koje opterećuju kvadratni metar stana. Od visine tih dažbina zavisi prodajna cena kvadratnog metra. Država, odnosno lokalna samouprava, moraće ili da se odreknu naplate komunalnih usluga koje utiču na cenu kvadrata, ili da ih svedu na razumnu meru. Ako je 400 evra proizvodna cena kvadratnog metra stana, njihova zahvatanja neće preći 120-130 evra po kvadratu. Država može da se odrekne svega, zavisno od toga da li joj je bitno da se naplati taksa na građevinsko zemljište ili da se dugoročno zaposli građevinska industrija koja će preko poreza i doprinosa daleko više da napuni budžet. Firme koje budu gradile te stanove ne smeju pristati da ih grade ispod realne proizvodne cene jer bi se to odrazilo na kvalitet gradnje ili će ostati bez para pre nego što ih završe - objašnjava Rodić.

Čeka se konkretizacija

On dodaje da će masovna izgradnja stanova zaposliti građevinsku industriju na duži rok i omogućiti da veliki broj radnika koji rade na crno dobiju stalan posao.

- Tako velika masovna tipska stambena izgradnja u velikoj meri zapošljava građevinsku industriju, proizvođače stolarije, proizvođače podova, mašinsku i elektro industriju koja proizvodi razna grejna tela, kablove, instalacije za sanitarije... Minimum 35 industrijskih grana je povezano sa izgradnjom takvih stanova. Svaki dinar uložen u tu investiciju državi će se vratiti višestruko - kaže Rodić.

U nekoliko poslovnih banka su nam rekli da će odluku o tome da li će podržati projekat državne stanogradnje doneti tek kad čuju konkretne predloge nadležnih državnih organa.

Katarina Lazarević, foto: Printscreen

Katarina Lazarević

NEIZBEŽAN POREMEĆAJ CENA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA

Katarina Lazarević, vlasnica agencije za nekretnine „Lazarević“, kaže da je izgradnja socijalnih stanova dobrodošla, ali da će, ako bude tako masovna, dovesti i do poremećaja cena na tržištu nekretnina.

- Mnogi koji dobiju te jeftine stanove pokušaće da ih prodaju skuplje kako bi na tome zaradili. Ova gradnja će se najviše isplatiti ljudima u Beogradu i drugim većim gradovima koji nemaju nikakve mogućnosti da dođu do stana. U manjim gradovima ima stanova i po nižoj ceni od 550 evra, ali nema ko da ih kupi jer je kupovna moć slaba. Treba reći i da su režijski troškovi užasno visoki i trebalo bi ih smanjiti jer ljudi ne mogu da ih plate. Biće onih koji će kupiti jeftin stan, a onda neće imati 200 evra mesečno za režije - kaže Lazarević.

REALNO MINISTARKA GRAĐEVINARSTVA TVRDI DA JE PLAN PRED SEDNIKA VUČIĆA OSTVARIV

ZORANA MIHAJLOVIĆ: VLADA IMA PARA ZA MASOVNU STANOGRADNJU

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže za Kurir da ne postoji bolja i mudrija investicija od ulaganja u građevinarstvo, jer se svaki dinar uložen u tako veliki projekat kao što je izgradnja dva miliona kvadrata višestruko vraća i pokreće privredu.

- Takvi građevinski projekti omogućiće veliki broj novih radnih mesta ne samo u našim građevinskim kompanijama već i u oblastima kao što su proizvodnja građevinskog materija, keramike, nameštaja i ostalih delatnosti. Da bismo dobili kvalitetne i povoljne stanove, kako bi oni koji rade odgovorne poslove za državu imali dodatnu sigurnost, što je jeste glavna ideja predsednika Vučića, neophodno je da se, pored Vlade Srbije, u ovaj projekat uključe lokalne samouprave, poslovne banke, kao i građevinske kompanije. Od tog dogovora zavisiće kako tačne lokacije na kojima će se graditi novi stanovi tako i konačna cena ovih nekretnina, koje na kraju moraju biti povoljne i dostupne za naše građane - kaže Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović, foto: Fonet

Ona dodaje da Vlada Srbije ima dovoljno novca da pomogne tako važan projekat i da bude njen garant.

- Ministarstvo građevinarstva je sa svoje strane već uputilo parlamentu predlog o smanjenju nekoliko taksi iz oblasti građevinarstva, koje se, u zavisnosti od objekata koji se grade, mere uštedom od stotine hiljada dinara. Očekujem da će to dodatno povećati ulaganja u ovu oblast i olakšati poslovanje u našoj zemlji - naglašava Mihajlović.

foto: Printscreen

Činjenice

ŠANSA ZA CELU SRBIJU

- 2 miliona metara kvadratnih biće izgrađeno za tri godine

- 550 evra po m2 koštaće stanovi u Beogradu

- 6% vrednosti objekta uštedeće se ukidanjem sedam taksi

- 260.000

- 12.500 pripadnika Vojske Srbije je trenutno bez stana

- 980 do 1.280 evra po m2 koštali su stanovi u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu

foto: Marina Lopičić

PRIMER FINANSIRANJA STANA OD 60 M2

- 500 evra po m2

- 30.000 evra vrednost stana

- 3.000 evra subvencioniše država

- 0,5% kamata na kredit države

- 3.000 evra bi učestvovao kupac

- 24.000 evra kredit banke

- 125 evra rata na kredit banke prvih 25 godina

- 50 evra je rata na kredit države poslednjih pet godina

PREDLOŽENO UKIDANJE SEDAM GRAĐEVINSKIH TAKSI

- taksa za rešenja o usklađenosti projekta sa urbanističkim planom (31.960 din.)

- taksa za rešenja kojim se odobrava izgradnja na području graničnog prelaza i u graničnom pojasu

- taksa za potvrdu republičkog organa o prijemu dokumentacije za izgradnju objekta

- taksa za rešenje kojim se odobrava izgradnja telekomunikacionih objekata

- taksa na odobrenje za upotrebu objekta koju donosi institucija nadležna za poslove telekomunikacija

- taksa na rešenje kojim se odobrava puštanje objekta u probni rad

- taksa za dobijanje potvrde o kontroli temelja građevinskih objekata (1.600 din.)

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Marina Lopičić, Fonet, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NOVI ZAKON - STROŽIJE KAZNE! 10 najvažnijih koje svaki vozač mora da zna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track