POBUNA U SPS: Svađali se zbog fotelja, Dačić ih izmarširao
Foto: Zorana Jevtić

LETELO PERJE: Stranačke funkcije podelile socijaliste

POBUNA U SPS: Svađali se zbog fotelja, Dačić ih izmarširao

Politika -

Najviše bure izazvala je odluka šefa stranke da za predsednika Izvršnog odbora postavi Vladimira Zagrađanina

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić novim rokadama u stranci nije umirio prohteve svih svojih saradnika, a deoba funkcija neke je toliko razbesnela da su ljutito napustili salu, saznaje Kurir.

Vladimir Zagrađanin , foto: Marina Lopičić

Kako kaže naš sagovornik iz redova socijalista, trn u oku većini bio je ulazak Nikole Šainovića, Ivice Tončeva i Tome File u Predsedništvo, a najviše bure izazvala je odluka da Vladimir Zagrađanin dobije mesto predsednika Izvršnog odbora.

- U sali niko ništa nije glasno komentarisao, ali su i te kako frktali. Neki nisu mogli da izdrže da gledaju tu predstavu, pa su demonstrativno izlazili iz sale, a onda se vraćali i namerno pravili buku. Nikome nije bilo svejedno kad su čuli ko sve napreduje u stranci. Đorđe Čabarkapa je očekivao da bude na čelu IO, ali ga je, eto, pretekao Zagrađanin. Besno je izjurio iz sale, pa se vratio tek kad se izduvao. Dačić je delovao prilično samouvereno i svima je poručio: „Zna se ko je ovde šef, dosta sam vas puštao“ - ispričao je izvor Kurira.

foto: Tanjug

Novine u partiji

POJAČAN STRANAČKI VRH

Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović u nedelju je na sednici GO prepustila rotirajuću funkciju zamenika predsednika stranke Predragu Markoviću. Ipak, glavna operativna funkcija, predsednika IO, koja je upražnjena od odlaska Dijane Vukomanović, pripala je Vladanu Zagrađaninu i to je izazvalo najviše polemike, kao i ulazak Ivice Tončeva, Tome File i Nikole Šainovića u Predsedništvo.

Sve ih zadovoljio

Međutim, lider SPS za naš list kaže da nije bilo nikakve bure na sednici GO i da nije morao da podvikne svojim partijskim drugovima.

- Nisam morao ništa da im poručujem. Sve sam ih zadovoljio - kratko nam je rekao Dačić.

Sagovornik Kurira otkriva da su nezadovoljni čak pokušali da miniraju glasanje, pa je bilo poteškoća da se namakne kvorum.

Jedva do kvoruma

- Predlozi odluka su se znali, pa su neki namerno kasnili i nervirali funkcionere. Jedva je napravljen kvorum - tvrdi naš izvor.

Milutin Mrkonjić, foto: Marina Lopičić

Socijalisti su u javnost plasirali da je najvažnija odluka GO bila da će Aleksandar Antić biti kandidat koalicije SPS-JS za gradonačelnika Beograda, u slučaju samostalnog izlaska na izbore. Međutim, i ta odluka je, prema našim saznanjima, podelila članove GO. Počasni predsednik stranke Milutin Mrkonjić za naš list kaže da će od Antića tražiti da bude član njegovog tima za Beograd.

- Dobar je Antić. Mlad i sposoban momak, ali mu treba i podrška nas iskusnijih. On bez tima ne treba ni da ulazi u trku za gradonačelnika. Rekao sam mu: „Saša, moraš da se ugledaš na Branka Pešića.“ On je bio ubedljivo najbolji gradonačelnik Beograda i treba da se nastavi njegova misija i od Beograda napravi grad usluga, a ne industrije. Sa mnom Antić i SPS mogu da idu na 20 odsto - optimista je Mrkonjić.

Kongres 2018.

DAČIĆ PRETIO DA ĆE SE POVUĆI

Dačić je najavio da će krajem sledeće godine biti održani kongres i stranački izbori. On je nedavno za Kurir poručio da mu je muka od svega i da razmišlja da se i ne kandiduje.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić, Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track