DAČIĆ OBJASNIO TILERSONU KAKO AMERIKA DA MENJA SPOLJNU POLITIKU: Tramp to da uradi jer neće oni koji brane stavove SAD iz devedesetih
Foto: Fonet/MSP

diplomatski saveti

DAČIĆ OBJASNIO TILERSONU KAKO AMERIKA DA MENJA SPOLJNU POLITIKU: Tramp to da uradi jer neće oni koji brane stavove SAD iz devedesetih

Politika -

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu da promene u spoljnoj politici SAD ne mogu da donose predstavnici starog američkog establišmenta koji brane politiku iz 1990-ih godina, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Skrenuo sam mu pažnju da promene u američkoj politici treba da donesu samo predsednik, potpredsednik i ministar spoljnih poslova, budući da predstavnici starog establišmenta ne mogu to da učine, jer brane svoju politiku iz 1990-tih godina", rekao je Dačić

Tilersonu sa kojim je kratko razgovarao u Beču tokom ministarskog saveta OEBS.

U razgovoru sa Tilersonom, Dačić je istakao da je neophodno da se naprave određeni strateški dogovori i da je Srbija spremna da otvoreno razgovara s novom američkom administracijom, navodi se u saopštenju.

Dačić je još jednom rekao da je stav Srbije da sa SAD nađe zajedničke interese.

Dačić i Lavrov, foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova

On je ocenio da je neophodno imati češću komunikaciju kako bi se videlo kako se može ostvariti "dobitna kombinacija u kojoj bi se našli zajednički interesi, kako bi trajno bili rešeni neki problemi koji postoje u regionu, kao što je Kosovo i Metohija".

"Razgovor sa Tilersonom je bio otvaranje vrata da se početkom iduće godine napravi jedan bilateralni sastanak s njim", rekao je Dačić, prenosi se u saopštenju.

Sastao se sa Lavrovim, Klimkinom i Dankanom

Dačić je danas kratko razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom i ministrom za Evropu i Ameriku u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom. On je sa Lavrovom razgovarao o njegovoj poseti Srbiji 24. februara, povodom proslave 180. godišnjice diplomatskih odnosa Rusije i Srbije, saopštio je MSP. U prvom susretu sa Klimkinom posle problema nastalih nakon izjave ambasadora Ukrajine u Srbiji, "još jednom je podvučeno da je veoma važno za dve zemlje da imaju dobre odnose", dodaje se u saopštenju. "I jedan i drugi smo konstatovali da ambasadori treba da obavljaju svoj posao u skladu sa Bečkom konvencijom, a ne da se bave nekom globalnom politikom koja nema veze sa našim bilateralnim odnosima", rekao je šef srpske diplomatije.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Fonet/MSP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

STOLTENBERG: Ne razgovaramo sa Srbijom o ulasku u NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track