MAKEDONCI POKRENULI ISTRAGU PO OPTUŽBAMA VUKA JEREMIĆA: Ispituje se moguće pranje novca Gruevskog pri kupovini srpske fabrike
Foto: Zorana Jevtić

krenuo postupak

MAKEDONCI POKRENULI ISTRAGU PO OPTUŽBAMA VUKA JEREMIĆA: Ispituje se moguće pranje novca Gruevskog pri kupovini srpske fabrike

Politika -

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak zbog mogućeg učešća bivšeg premijera Nikole Gruevskog i bivšeg direktora Uprave za državnu bezbednost i kontraobaveštajne poslove Saše Mijalkova u pranju novca pri kupovini fabrike "14. oktobar" u Kruševcu.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, predistražni postupak je rezultat javnih tvrdnji predsednika srpske opozicione Narodne partije Vuka Jeremića, objavljenih u medijima, o navodnom pranju para u Srbiji u kojem su učestvovali visoki makedonski funkcioneri, i o njihovoj povezanosti s fizičkim i pravnim licima iz Srbije i Češke.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zbog pretpostavke nevinosti ne navodi imena osoba protiv kojih je pokrenut predistražni postupak krivičnog dela iz Člana 273. Krivičnog zakona. "Javni tužilac Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju preuzima sva potrebna dejstva i u koordinaciji sa institucijama nadležnim za otkrivanje ovog vida krivičnog dela", navodi se u saopštenju, uz napomenu da će javnost o biti kontinuirano obaveštavana.

Dojče vele je objavio u subotu da je firma "Čehoslovak grup" preko beogradske firme SCMG kupila "14. oktobar" koji je u stečaju od januara.

Direktor SCMG je Vojislav Sparavalo koji je, po podacima češkog državnog i privrednog registra, od 2003. zajedno s Mijalkovim u Češkoj imao dubioznu firmu "Servis point MM" koja je više puta likvidirana i ponovo aktivirana.

"Panično su krenuli u Makedoniji da izvlače pare, ti koji su bili deo režima Nikole Gruevskog", rekao je ranije Jeremić gostujući na TV Naša.

Bivša makedonska vladajuća stranka stranka VMRO DPMNE je odmah demantovala Jeremićeve navode, tvrdeći da ni Mijalkov, ni bivši premijer Gruevski, ne učestvuju u privatizaciji fabrike u Srbiji.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track