DS NA MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: Srbija okružena nasiljem i gušenjem slobode
Foto: Dado Đilas

Stravična iskustva partnerskog, porodičnog i vršnjačkog nasilja

DS NA MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: Srbija okružena nasiljem i gušenjem slobode

Politika -

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je Srbija ove godine dočekala Međunarodni dan ljudskih prava okružena mrakom strašnih iskustava partnerskog, porodičnog i vršnjačkog nasilja.

"Gušene i ugušene medijske slobode postaju sastavni deo života u Srbiji, a ljudska prava i dostojanstvo svakog čoveka san koji nam ova i ovakva vlast ubrzano ubija", ocenjeno je u saopštenju DS povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Ta stranka, kako je navela, najoštrije osuđuje način vladavine Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: Jednakost i ravnopravnost na prvom mestu

Prema navodima DS ta vlast podrazumeva i "suspenzije prava, suspenzije zakonodavne i sudske vlasti, pritiske na sudije i tužioce, milionske naknade koje se isplaćuju za neosnovan pritvor, pritiske na medije, ali i zdravstvo i obrazovanje, verbalno nasilje, fizičke pritiske i obračune, zvaničnike koji po izjavama njihovih bivših partnera preko veze oduzimaju decu nakon razvoda, vole novinarke koje lako kleknu ili ne rasvetle sve okolnosti oko smrti heroja iz helikoptera".

Navodi se i da je u Srbiji nemaština, da je "život prosečnog zatvorenika pristojniji od života velikog broja penzionera", i ističe da je dan ljudskih prava, prava opomena da "smo dostojni pristojnog života i elementarnog poštovanja i da niko nema prava da nam to oduzme".

Iz DS podsetili su i na prvi član Opšte povelje o ljudskim pravima u kom se navodi da su "svi ljudi rođeni slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima" i da ta stranka neće odustati od ideje da se to neotuđivo pravo vrati građanima Srbije.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: EVO zbog čega Nebojša Čović može da bude osuđen na 12 godina zatvora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja