OPOZICIJA BESNA: Ana, treba nam lupa za tvoj budžet!
Foto: Fonet

Muku muče zbog nečitljivih strana

OPOZICIJA BESNA: Ana, treba nam lupa za tvoj budžet!

Politika -

Kabinet Ane Brnabić je u toku prošle nedelje u parlament poslao predlog budžeta za 2018, a njegovo usvajanje očekuje se ove nedelje

Poslanici u Skupštini Srbije, osim što već danima raspravljaju o Predlogu zakona o budžetu za 2018. godinu, muku muče da ga iščitaju. Budžetska „literatura“ od čak sedamsto strana zadala je poslanicima pravu glavobolju jer im je za čitanje i raspoznavanje slova bila potrebna bukvalno - lupa!

to su se uverili i novinari Kurira - veliki deo predloga zakona o budžetu je bukvalno nečitljiv golim okom.

Iako je predlog budžeta u parlament stigao sa zakašnjenjem, zbog čega su parlamentarci takođe negodovali, s pravom noćnom morom suočili su se tek kad je trebalo da prionu na čitanje, pošto je font teksta toliko usitnjen da se jedino uz pomoć lupe može razaznati šta piše.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije objasnila zašto su slova mala, ali uverava da je predloženi budžet planiran tako da se više novca izdvoji za prioritete Vlade, pre svega digitalizaciju, obrazovanje, infrastrukturne i inovativne projekte.

Nemanja Šarović , foto: Stefan Jokić

Ponižavanje

Poslanik SRS Nemanja Šarović kaže da nevidljiva slova nije nikakva tehnička greška, već da je reč o opstrukciji.

- Bez lupe niko ne može da pročita šta piše. To je jedan od načina na koji se vrši opstrukcija i ponižavanje Skupštine i građana, koji su birali narodne poslanike. Po pravilu, i ove godine budžet stiže u Skupštinu sa zakašnjenjem, sednice se zakazuju u kratkom roku, objedinjeno je više od trideset tačaka - kaže Šarović, a kroz iste muke je prošao i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji smatra da se time „unižava i degradira parlament“.

- Pored budžeta, koji ima preko sedamsto sitno kucanih strana, dobili smo i trideset zakonskih predloga koje je takođe trebalo pročitati, to je na hiljade strana i to je nemoguće. Cilj i ideja vladajućeg režima je da se onemogući prava rasprava o zakonskim predlozima i budžetu - smatra Aleksić.

Lider Nove stranke Zoran Živković kaže da je reč o „čistom bezobrazluku“.

- To je font manji od jednog milimetra, ali to ne može da nas spreči da pročitamo gluposti i laži koje su napisane, tako da sam, ne uz lupu, ali uz korišćenje uvećanja fonta na monitoru računara, mogao da pročitam. Dali smo osamdeset amandmana, kojima ukazujemo na ono što je Vučićeva vlada htela da sakrije tako malim fontom i tako bezobraznim postupkom prezentiranja budžeta - kaže Živković.

Različite metode

I poslanica DJB Ana Stevanović poprilično se namučila sa usitnjenim slovima i tabelama pa je pored teksta budžeta, primera radi, postavila „labelo“ kako bi se stekao utisak koliko su slova sitna i nečitljiva.

Dubravka Filipovski, foto: Zorana Jevtić

Pomoć prijatelja

POSLANICA SNS SE SNAŠLA

Za poslanicu SNS Dubravku Filipovski nije bilo poteškoća u čitanju predloga zakona, jer kako kaže, „parlament ima Kancelariju za budžet pa njihova analiza svakom poslaniku olakšava pregled budžeta“.

- Najvažnije je da je ovo najbolji budžet u poslednjih nekoliko godina, da ima razvojnu komponentu mnogo važnih projekata, da je povećanje plata i penzija planirano iz realnih izvora - kaže Filipovski.

Kurir / Sanja Đurić

Foto: Zorana Jevtić, Fonet, Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track