FAJON: Pravosuđe ne radi dobro, potrebne su promene
Foto: Profimedia

evrointegracije

FAJON: Pravosuđe ne radi dobro, potrebne su promene

Politika -

Srbija mora da ima dobru reformu pravosuđa i nezavisno sudstvo, jer je to ono što građani očekuju, poručila je danas evropska poslanica Tanja Fajon.

Fajon je ocenila da je kraj 2017. godine za Srbiju mnogo bolji nego početak jer, kako kaže, postoji napredak u evrointegracijama, iako nisu svi zadovoljni.

"Srbija ima proevropsku agendu, vlasti su spremne za cilj, reforme su nužne za bolji život građana. Nadam se da će sledeća godina biti dobra za Srbiju i zapadni Balkan. Danas je atmosfera optimističnija nego pre", rekla je Fajon.

Govoreći o kritikama na račun Srbije, pre svega kada je reč o vladavini prava i sudstvu, Fajon je napomenula da su poglavlja 23 i 24 najteža i da se zato ona otvaraju među prvima.

Prema njenim rečima, potrebna je promena Ustava.

"Bitno je da imamo dobru reformu pravosuđa, nezavisno sudstvo, to građani očekuju. Imamo razgovore u institucijama u Briselu, sastanke sa NVO na kojima nas upozoravaju da pravosuđe ne radi dobro i da su potrebne promene. To je najvažnija tačka za Srbiju i bolji život", smatra Fajon.

Istovremeno je ukazala da postoje procesi bez epiloga za obične građane, a kao primer je navela, kako tvrdi, slučajeve nasilja nad novinarima.

Od reforme pravosuđa se, kako je naglasila, očekuje da se zna kako se sudije i tužioci imenuju.

Fajon je podsetila i da je EU proteklih godina prošla kroz krize i da proširenje nije bilo visoko na agendi.

Govoreći o slobodi medija u Srbiji, Fajon tvrdi da se stvari ne menjaju i da je, iako postoje zakoni, implementacija loša.

"Potrebno je znati ko su vlasnici medija, da se zna ko su urednici i da novinari imaju mogućnost da rade profesionalno, ali i da sami imaju samoregulacijiu. To su izazovi, pored političkog i ekonomskog uticaja na medije. Nije to samo kritika EU, postoje indeksi međunarodnih novinarskih organizacija, koji pokazuju da je loš položaj medija u regionu", rekla je Fajon.

Fajon je dodala da Brisel želi da pomogne Srbiji i da je ona zagovornik proširenja EU.

"Verujem da je dobra atmosfera, razgovaramo o proširenju, postoji puno sastanaka sa liderima zapadnog Balkana, ali postoji osećaj da treba napraviti više da ne bismo izgubili region. Potrebni smo jedni drugima. Ja mislim da su političari svesni da su potrebne promene, ali taj proces je dug. Iskreno se nadam da će Srbija sledeće godine otvoriti više poglavlja, da će se shvatiti da su promene potrebne zbog njihovog života", rekla je Fajon.

(Kurir.rs/Tanjug/N1)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track