VILIJAM MONTGOMERI NAJAVLJUJE: Sledeća godina će biti vreme ispita za sve zemlje u regionu, posebno za Srbiju
Foto: Zorana Jevtic

ne odgovarati na provokacije

VILIJAM MONTGOMERI NAJAVLJUJE: Sledeća godina će biti vreme ispita za sve zemlje u regionu, posebno za Srbiju

Politika -

BEOGRAD - Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri kaže da će Srbija u narednoj godini imati vitalnu ulogu u sprečavanju eskalacije bilo kakvih regionalnih sukoba.

On je istakao ulogu Srbije u situaciji kada su delovi regiona još uvek nestabilni, a spoljne sile pokazuju pojačan interes da utiču na razvoj događaja na Balkanu.

foto: Zorana Jevtić

"Važno je da se Srbija izdigne iznad situacije, da ne odgovara ne neizbežne provokacije političkih aktera u drugim zemljama regiona i da nastavi da se zalaže za pomirenje", rekao je Montgomeri Tanjugu na pitanje da prokomentariše šta region može da očekuje u 2018. godini.

Po njegovom mišljenju, problemi u regionu se neće rešiti gledanjem unazad, već samo gledanjem unapred, ka tome kakav region treba da bude, a to znači "ekonomski snažan, demokratski i u razumnoj meri integrisani deo Evrope".

Opasnost je, kaže, da međunacionalni odnosi ostanu antagonistički i potencijalno nasilni, dok međunarodna zajednica pokušava da reši situaciju u regionu "'stavljajući hanzaplast' na duboke rane koje ne zarastaju kao što bi trebalo".

foto: Zorana Jevtić

"Ono što sve nas treba da brine je mogućnost da dođe do iznenadne nasilne provokacije poznatih ili nepoznatih počinilaca, koja bi eskalirala poput letnjeg požara i izmakla kontroli", kaže Montgomeri.

Po njegovom mišljenju, ovo će biti vreme ispita za rukovdstva svih zemalja, a mozda posebno Srbije imajući u vidu njenu veličinu i jedinstvenu poziciju.

"I da napomenem da EU i SAD nesvesno rade na uništavanju Briselskog dijaloga, stavljajući teret ispunjavanja uslova suštinski na Srbiju, pri čemu ne vrše podjednak pritisak na kosovske Albance", zaključio je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! HRVATSKA I SLOVENIJA PRED SUKOBOM?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track