TUŽILAŠTVO ISPITUJU 761 PREDMET SA KIM: Širi se istraga protiv Ramuša Haradinaja!
Foto: Profimedia

Slučaj žute kuća i dalje aktivan

TUŽILAŠTVO ISPITUJU 761 PREDMET SA KIM: Širi se istraga protiv Ramuša Haradinaja!

Politika -

Tužilac Snežana Stanojković istakla i da je slučaj trgovine ljudskim organima, poznat kao „žuta kuća“, i dalje aktivan

Tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković izjavila je da je to tužilaštvo s Kosova i Metohije preuzelo 761 predmet i istakla da je slučaj trgovine ljudskim organima, poznat kao „žuta kuća“, i dalje aktivan.

- Treba sačekati početak rada takozvanog suda za OVK i videti hoće li u vezi sa ovim događajima biti podignute neke optužnice. O svedoku ne bih govorila - rekla je Stanojkovićeva i navela da je tužilaštvo donelo i naredbu o proširenju istrage protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Novi dokazi

- Imajući u vidu tajnost istrage, reći ću samo da nije reč o događajima za koje je Haradinaj odgovarao pred Haškim tribunalom, niti zbog kojih mu je određen pritvor, odnosno zbog čega je uhapšen u januaru prošle godine u Francuskoj - rekla je Stanojkovićeva u intervjuu za Politiku.

foto: Beta/Milan Obradović

Ona je kazala da nije zadovoljna dinamikom suđenja za zločin u Srebrenici, kao i da niko iz Hrvatske nije kontaktirao sa tužilaštvom povodom vazdušnog napada na Banske dvore, za šta su nedavno optuženi bivši oficiri JNA.

Tužilaštvo, kako je dodala, radi na rasvetljavanju slučaja ubistva braće Bitići:

- Sud je doneo oslobađajuću presudu protiv dvojice okrivljenih. Shodno tome, tužilaštvo je donelo novu naredbu o sprovođenju istrage, intenzivno prikuplja dokaze i podatke u cilju rasvetljavanja ovog zločina.

Goniti sve zločince

Na kritike da tužilaštvo goni samo Srbe, ona je odgovorila da ta institucija treba da goni sve počinioce ratnih zločina:

- Za donošenje bilo kakvog valjanog zaključka mora se voditi računa o činjenici da se dostupnost učinilaca zločina na štetu Srba svodila na izuzetke od pravila i da su te osobe nedostupne pravosuđu Srbije.

B. B. - Foto: Profimedia; Beta

Crna statistika

BAZE PODATAKA SRPSKIH ŽRTAVA

Tužiteljka Stanojković je ukazala da je tužilaštvo prvi put napravilo bazu s podacima svih žrtava na Kosovu ne praveći podelu po nacionalnoj osnovi:

- Napravljena je i baza podataka o žrtvama s teritorije Hrvatske, a trenutno se radi na formiranju baze žrtava s teritorije BiH. Sve podatke ćemo uporediti s podacima Komisije za nestale osobe Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track