PREMIJERKA ZA BRITANSKE MEDIJE: Rešenje za KiM moglo bi da se nađe 2018. godine
Foto: Zorana Jevtić

mišljenje

PREMIJERKA ZA BRITANSKE MEDIJE: Rešenje za KiM moglo bi da se nađe 2018. godine

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u radio intervjuu britanskom magazinu Ekonomist (The Economist) da je 2018. godina u kojoj bi moglo da se pronađe dugoročno rešenje za Kosovo.

"Ono što sada radimo je tražimo dugotrajno rešenje, da ne ostavljamo zamrznuti konflikt onima koji dolaze. Imamo istorijsku priliku da nađemo održivo rešenje. Ako ne iskoristimo tu šansu u 2018. nećemo je skoro imati u decenijama koje dolaze", rekla je Brnabić u intervjuu koji je postavljen na sajt Ekonomista. Upitana o slobodi medija u Srbiji, Brnabić je rekla da ne zna kako je sloboda medija dovedena u pitanje, a na pitanje da li ima pritiska na medije, premijerka je kazala da je "apsolutno sigurna" da ih nema.

"Ne vidim Vladu koja je otvorenija da zove sve medije na svoje događaje, odgovara na pitanja svih medija. Razumem da ja nisam dovoljno objektivna. Ja sam premijerka i imam svoj sopstveni pogled, ali se trudim da dijalog držim otvoren sa svim ovim medijima koji su sada grupisani u Grupu za slobodu medija", rekla je Brnabić. Upitana o Haškom tribunalu, ona je kazala da ne misli da je on doneo pravdu na prostoru Jugoslavije, kao ni da je doprineo pomirenju.

Ona je dodala da neće raspravljati o donetim presudama, već o ljudima koji nisu osuđeni i navela da niko nije odgovarao da etničko čišćenje u operaciji Oluja u Hrvatskoj, da je situacija slična sa bosanskim muslimanima i sa Oslobodilačkom vojskom Kosova.

"Ne možete da kažete da zločini nisu počinjeni nad Srbima i nealbancima, ali svi su slobodni", rekla je Brnabić. Ona je negirala da se u Srebrenici dogodio genocid, ali je rekla da je to bio stravičan zločin i da je stid zbog toga kakva je slika na osnovu toga stvorena o Srbima i Srbiji.

"Hajde molim vas da gledamo u budućnost i da ostavimo ovo iza nas. Nove generacije dolaze, imamo mnogo toga zajedničkog. ;Moj deda je Hrvat i on nije Srbin iz Hrvatske, on je Hrvat sa ostrva Krk. Detinjstvo sam provodila tamo, imam mnogo prijatelja tamo, imamo mnogo sličnosti", rekla je Brnabić.

Upitana da li bi volela da ponovo postoji Jugoslavija, Brnabić je odgovorila: "Ne".

"Mislim da je to bila dobra zemlja. Zemlja koja je imala velike potencijale da uradi dobro za Evropu i svet, ali s obzirom da se završilo tako kako se završilo, ne bih želela da vidim taj projekat ponovo", rekla je Brnabić i dodala da bi volela da vidi drugačiji Balkan.

Ona je metaforu o tome da Srbija sedi na dve stolice ocenila kao "nesrećnu" i dodala da Srbija sedi na jednoj, svojoj stolici i da je posvećena evrointegracijama, a da to nije zbog novca, jer vlast u Srbiji EU ne promoviše kao "ćup sa zlatom", već zbog njenih vrednosti.

Govoreći o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ona je rekla da ona nema njegovu moć, jer iza sebe nema jaku političku partiju, kao Vučić.

"Imam njihovu podršku u Skupštini, ali nisam član partije", rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ORILA SE BANJA LUKA! Narod i vojska Republike Srpske spektakularno proslavili Dan RS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track