(FOTO, VIDEO) VUČIĆ DOČEKAO ABEA UZ NAJVIŠE DRŽAVNE POČASTI: Prvi japanski premijer u Srbiji posle 30 godina!
Foto: Printscreen

PALATA SRBIJE

(FOTO, VIDEO) VUČIĆ DOČEKAO ABEA UZ NAJVIŠE DRŽAVNE POČASTI: Prvi japanski premijer u Srbiji posle 30 godina!

Politika -

Japanski premijer Šinzo Abe sleteo je danas na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" gde ga je dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nešto kasnije ispred Palate Srbije dočekao ga je predsednik Aleksandar Vučić uz najviše državne počasti.

Vučić je na sastanku delegacija Srbije i Japana rekao i da nikad nije video toliku gužvu kada dolazi neki stranački zvaničnik kao što je to danas slučaj.

"Za nas vaša poseta Srbiji ima istorijski značaj jer dolazi tačno 31 godinu posle poslednje posete japanskog premijera Srbiji", rekao je Vučić obraćajući se japanskom premijeru Šinzo Abeu.

Rekao je i da je veoma ponosan na činjenicu da Japan i Srbija imaju dugu tradiciju dobrih međusobnih odnosa koje karakteriše uzajamno poštovanje, te podsetio na prvu diplomatsku korespodenciju između Milana Obrenovića i japanskog cara Mei Đija 1882. godine, te poručio da je još od tog vremena uzajamne odnose dva naroda obeležilo međusobno razumevanje, poštovanje, kao i pomoć Japana narodu Srbije.

foto: Printscreen

Predsednik Srbije izjavio je, uoči dolaska japanskog premijera da je to velika čast i da smo na tu posetu veoma ponosni, te da je Srbija jedna od šest zemalja istočne Evrope koju će posetiti, u kojoj će se najduže zadržati i jedina zemlja koju će posetiti, a koja nije članica EU.

foto: Printscreen

Japanski premijer u dvodnevnu posetu Srbiji stigao je zajedno sa delegacijom japanskih privrednika, a to je i prva poseta jednog japanskog zvaničnika

Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, pa je dolazak Abea unapred dobio epitet "istorijski".

foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema programu, posle podne predviđen je sastanak delegacija sa privrednicima dveju zemalja, na kojem će se učesnicima obratiti Vučić, Abe i Brnabićeva.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Japana u Srbiji Djunići Marujama potpisaće Notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ISTORIJSKI SUSRET U BEOGRADU POSLE TRI DECENIJE! Evo šta Srbija može da očekuje od posete japanskog premijera!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track