TAČI: Saradnja sa srpskim institucijama dobrodošla u istrazi ubistva Ivanovića
Foto: Zorana Jevtić

reakcija

TAČI: Saradnja sa srpskim institucijama dobrodošla u istrazi ubistva Ivanovića

Politika -

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da je dobrodošla saradnja srpskih institucija u istrazi ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, te da Priština i međunarodne institucije čine maksimalne napore na rasvetljavanju tog zločinačkog ubistva.

Tači je u sredu saopštio da je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pružio uveravanja da su kosovski organi spremni da, u skladu s važećim zakonima, sarađuju i prihvate svaku pomoć koja bi mogla dovesti do razrešenja slučaja ubistva Olivera Ivanovića.

On je na Fejsbuku napisao da je pružio uveravanja predsedniku Srbije Vučiću da nadležne kosovske sudske i policijske vlasti sprovode intenzivnu istragu kako bi pronašle i privele pravdi one koji su počinili ubistvo Ivanovića.

Međutim Tači je danas u izjavi za Dojče vele unekoliko relativizovao tu izjavu o saradnji sa srpskim organima i "prihvatanju svake pomoći".

Naime Tači je naveo da je u jučerašnjem razgovoru sa predsednikom Srbije rekao da je "dobrodošla svaka saradnja srpske države ukoliko postoji umešanost krugova iz Srbije".

"Svaka indicija - ne samo iz Srbije već iz svake zemlje - je dobrodošla", tvrdi Tači za Dojče vele.

Upitan da li ima pomaka u istrazi, rekao je da ne može da iznosi informacije koje bi škodile istrazi, ali se nada „da ćemo brzo izneti istinu na svetlo dana kako bismo razjasnili atentat na jednog viđenog kosovskog političara“.

Dodao je i da je najbolje kloniti se spekulacija te da politika ne treba da se meša u istragu.

Ubistvo Ivanovića, istakao je, treba što pre razjasniti bez obzira da li ima etničku, političku ili mafijašku pozadinu i dodao da "nema naznaka da se radi o etničkim ili političkim motivima".

"Ali naglašavam da ne želim da prejudiciram ko stoji iza ubistva“, kazao je on.

Zaključio je da je mogući cilj inspiratora i izvršilaca pogoršanje međuetničkih odnosa ili podela među Srbima na severu, ali da je ideja počinilaca možda bila da "daju Srbiji povod za prekid dijaloga sa Kosovom".

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track