UDRUŽENJE MEĐUNARODNIH ADVOKATA: Karadžićeva prava u toku postupka prekršena u više navrata
Foto: EPA

hag

UDRUŽENJE MEĐUNARODNIH ADVOKATA: Karadžićeva prava u toku postupka prekršena u više navrata

Politika -

Mehanizam u Hagu odbio je zahtev Udruženja advokata koji postupaju pred međunarodnim sudovima u Hagu da mu dozvoli učešće u žalbenom postupku protiv prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića u svojstvu "prijatelja suda" (amicus curia).

Žalbeno veće Mehanizma u drugostepenom postupku protiv Karadžića, koji je prvostepenom presudom u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora, smatra da ovaj predlog nije dopušten Statutom.

U obraloženju odluke, Mehanizam navodi da je nesporno da Udruženje međunarodnih advokata nema pristup kompletnim spisima predmeta u slučaju Karadžić jer su neki dokumenti poverljivi.

Zbog toga ne bi ni moglo da asistira žalbenom veću u ovom postupku kao "prijatelj suda", zaključilo je žalbeno veće kojim presedava sudija Teodor Meron.

Udruženje advokata koji postupaju pred međunadornim sudovima u Hagu smatra da su Karadžićeva prava u toku postupka prekršena u više navrata i to tako što su bila obelodanjena određena dokumenta i time što mu nije dozvoljeno da se žali na 82 odluke suda, o čemu je Udruženje advokata nameravalo da iznese svoje mišljenje kao "prijatelj suda".

Udruženje je u svom zahtevu navelo da je Karadžićev slučaj ključan ne samo zbog žalbenog postupka u tom slučaju, već i zbog budućeg integriteta Mehanizma.

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Prvi predsednik Republike Srpske i tužilaštvo su svoje žalbe podnelu tribunalu u decembru prošle godine, u martu su podneli odgovore na žalbe, a u aprilu i dodatne žalbene podneske.

Usmeno izlaganje žalbi trebalo bi da, kako je ranije saopšteno iz Tribunala, bude održano na proleće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

Karadžić je zatražio od žalbenog veća da odbije žalbu tužilaštva - da ga osudi na kaznu doživotnog zatvora, dok je svojom žalbom tražio oslobadajuću presudu.

Žalba tužilaštva Haškog tribunala ima 89 strana, a Karadžićeva žalba 233 strane.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOK ATENTATA NA OLIVERA IVANOVIĆA dao detaljan opis muškarca koji je zapalio auto smrti!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track