ŠEST VLADIKA SPC ZATRAŽILO DA SE SAZOVE SABOR: Zauzeti jedinstven stav o rešenju za Kosovo
Foto: Marina Lopičić

inicijativa

ŠEST VLADIKA SPC ZATRAŽILO DA SE SAZOVE SABOR: Zauzeti jedinstven stav o rešenju za Kosovo

Politika -

BEOGRAD - Šest vladika Srpske pravoslavne crkve zatražilo je od Sinoda da zakaže Sabor, kako bi se SPC odredila i zauzela jedinstven stav o rešenju za Kosovo i Metohiju.

Prema navodima tog lista, episkopi su zahteve upućivali u poslednja dva meseca, ali Sinod ni jednom od vladika nije konkretno odgovorio.

"Zahtev za održavanje Sabora nije direktno povezan sa potpisivanjem Apela za Kosovo i Metohiju, a na kojoj su svoj paraf stavile i pojedine vladike i sveštenstvo. Sabor je zatražen znatno ranije nego što je Apel sastavljen", piše "Blic".

Prema rečima jednog od vladika koji nije imenovan, zahtev za održavanje Sabora "nije ni za, ni protiv predsednika Vučića, i bilo bi pogrešno da se to tako timači".

foto: Nebojša Mandić

"Održavanje Sabora je prirodan sled, odgovoran odnos i odgovor na situaciju u kojoj se nalaze narod i država", naveo je taj vladika i istakao da "kosovsko pitanje ulazi u svoju završnu fazu i neophodno je da se Crkva odredi prema događajima".

"Crkva mora jedinstveno da kaže koja je to granica do koje idemo, da pruži saborski odgovor na poziv predsednika za unutrašnji dijalog o kosovskom pitanju", rekao je vladika.

Jedan od vladika koji nije zatražio Sabor, blizak je mišljenju onih koji jesu, jer ističe da je činjenica da dok nema jedinstvenog, saborskog stava, "vladike nastupaju po svojoj volji i savesti".

"Tako imamo i potpise na Apel, ali tako smo imali i istupanje mitropolita koje je izazvalo različite reakcije u javnosti, nepotrebne Crkvi. Crkvi nije potrebna politizacija", kaže vladika čija je eparhija na prostoru Srbije".

foto: Marina Lopičić

Patrijarh Irinej: Kosovo jedna od glavnih tema Sabora SPC u maju

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je da vanrednog arhijerejskog sabora SPC neće biti i da će najverovatnije na redovnom zasedanju u maju jedna od glavnih tema biti Kosovo i Metohija.

On je za izdanje dnevnog lista "Danas" od srede rekao da su do sada stigla samo tri zahteva za održavanje vanrednog zasedanja Sabora, a da je za to potrebna natpolovična većina članova tog tela.

Mediji u Srbiji ranije su pisali da je u poslednja dva meseca šest vladika tražilo održavanje vanrednog zasedanja Sabora, kako bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, kako bi se zauzeo jedinstven stav po tom pitanju.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track