LJAJIĆ O USTAVNOJ PREAMBULI: Referendum o KiM nije bežanje od odgovornosti
Foto: Dado Đilas

Na proleće počinje unutrašnji dijalog

LJAJIĆ O USTAVNOJ PREAMBULI: Referendum o KiM nije bežanje od odgovornosti

Politika -

Referendum na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju nije opcija za rešenje tog pitanja, već način da se građani slobodno i demokratski izjasne o rešenju koje će predložiti političari, izjavio je ministar Rasim Ljajić.

foto: Dado Đilas

"To nije bežanje od odgovornosti", rekao je Ljajić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po povratku sa KiM, najavio je mogućnost referenduma na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju. Navodno, ako bi se menjala ustavna preambula u kojoj se pominje Kosovo, reč bi bila o ustavnom referendumu, koji bi bio obavezujući.

DISKUSIJA U PALATI SRBIJA Zaključak okruglog stola: Unutrašnji dijalog o Kosovu bio potreban i ranije

U Srbiji je građane na referendumu 1992. godine vlast pitala o amandmanima na Ustav, šest godina kasnije da li su za učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, a 2006. izjašnjavali su se o novom Ustavu. Prema Ljajićevim rečima, to su "teledirigovani" referendumi koje smo imali u prošlosti, gde se očekuje odgovor kakav vlast i predstavlja građanima kroz svoju kampanju.

foto: Vlada Šporčić

"Ovde i da hoćete da fingirate, to je jako teško, imajući u vidu visok stepen polarizacije koju kosovsko pitanje povlači sa sobom", rekao je Ljajić.

POČINJU RAZGOVORI O KOSOVU: Danas prva sednica Radne grupe za unutrašnji dijalog

Da li će referenduma biti i sa kojim pitanjem, biće jasnije posle proleća, do kada bi trebalo da traje unutrašnji dijalog.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track