DAČIĆ NA KONFERENCIJI O ANTISEMITIZMU U RIMU: Prošlost se ne sme zaboraviti!
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

Međunarodna konferencija o odgovornosti država, institucija i pojedinaca

DAČIĆ NA KONFERENCIJI O ANTISEMITIZMU U RIMU: Prošlost se ne sme zaboraviti!

Politika -

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Rimu da borba protiv antisemitizma zahteva sveobuhvatan odgovor i izrazio uverenje da OEBS predstavlja pogodan okvir za dalje jačanje međunarodnih napora u borbi protiv te zabrinjavajuće pojave.

foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

"Zajednički napori u primeni naših obaveza predstavljaju ključni element za očuvanje stabilnosti i bezbednosti u regionu OEBS-a i šire", rekao je Dačić na Medjunarodnoj konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje na prostoru OEBS-a u Rimu.

U obraćanju učesnicima skupa, Dačić je rekao da "borba protiv svih vrsta ekstremizma i netolerancije, kako na nacionalnom tako i na medjunarodnom nivou, treba da počne od sećanja na prošlost".

"To je naša zaostavština budućim generacijama ali i lekcija o našim iskustvima i njihovim posledicama. Iz tog razloga nalazimo da je izuzetno važno da dalje razvijamo medjunarodnu saradnju u oblasti edukacije i sećanja na Holokaust, kako ne bismo dozvolili ponavljanje prošlosti", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je rekao da je "borba protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje od neposrednog značaja za bezbednost i stabilnost društava" i dodao da prisustvo brojnih ministara i visokih zvaničnika na konferenciji u Rimu "jasno ukazuje na značaj" koji članice OEBS-a pridaju tom pitanju.

"OEBS se aktivno bori protiv antisemitizma još od 1990, kada su države učesnice osudile govor mržnje i nasilne napade usmerene protiv Jevreja i njihovih institucija. Ovo angažovanje je još više pojačano usvajanjem Berlinske deklaracije 2004, u kojoj su naše države osudile sve pojavne oblike i napade motivisane antisemitizmom, i u kojoj su se, izmedju ostalog, obavezale na borbu protiv zločina iz mržnje i na promovisanje sećanja i edukacije o tragediji Holokausta", rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track