POSLE SASTANAKA SA ERDOGANOM Vučić: Tražimo samo da se Srbi u RS i BiH osećaju sigurno!
Foto: Predsedništvo Srbije

zajednički projekat

POSLE SASTANAKA SA ERDOGANOM Vučić: Tražimo samo da se Srbi u RS i BiH osećaju sigurno!

Politika -

U Istanbulu je održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i bošnjačkog člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića. U fokusu sastanka je bila regionalna saradnja.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, a jedino što traži od Bošnjaka to je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugde drugo u BiH osećaju sigurno.

"Zahvalan sam na trudu predsedniku Erdoganu. Razgovarali smo Izetbegović i ja i imali smo dovoljno vremena da razgovaramo. Ono što je za mene najvažnije...rekao sam - Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, sve što od vas Bošnjaka tražimo to je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugde drugo u BiH osećaju sigurno. Da onako kako mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet da vas molimo da imate takav odnos prema Republici Srpskoj koja je Dejtonom stvoreni entitet na teritoriji BiH", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je razgovor sa Izetbegovićem bio dobar i otvoren, pre svega o sveukupnim odnosima Srba i Bošnjaka, kao i o odnosima u BiH, odnosima između Srbije i BiH.

"Ono što je najvažnije za ljude to je da sam uveren da ćemo uspeti zajedničkim naporima da obezbedimo trajan i siguran mir i za srpski narod, ali i za Bošnjake i za Hrvate i za sve druge koji žive na teritoriji BiH. Naš je dogovor da šta god da se dešava i kako god da se dešava - mir i stabilnost moraju da budu sačuvani", istakao je Vučić i dodao da je to veoma važno jer, sve što postižete, možete da postižete samo ako imate mir i sigurnost.

On je na konstataciju novinara da je u Istanbulu nedavno boravila i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i pitanje da li Turska može relaksirati odnose u regionu još jednom izrazio zahvalnost predsedniku Erdoganu na porukama koje je izneo u Novom Pazaru, koje su, ocenio je, bile mnogo drugačije poruke od onih koje su postojale pre sedam i osam godina.

Kako je rekao uvek je spreman da se odazove svakom pozivu na razgovor, da je izuzetno važno da se razgovara te da ne vidi nikakav problem u tome što neki ljudi imaju svoje interese na Balkanu "a da to nismo mi i Hrvatska i BiH...".

"Mi znamo šta je naše, svi znaju sve i to je uvek dobrodošlo", dodao je Vučić.

Foto Predsedništvo Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOČILA SNAJA ZORANA MARJANOVIĆA! Evo šta je tužilaštvo htelo da čuje od nje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track