PREMIJERKA BRNABIĆ O EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Zaslužili smo da budemo sledeća članica EU
Foto: AP, Marina Lopičić

Napredak uprkos kašnjenju sa reformama pravosuđa i osnovnih prava

PREMIJERKA BRNABIĆ O EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Zaslužili smo da budemo sledeća članica EU

Politika -

Srbija je zaslužila da bude viđena kao predvodnica, kao zemlja na koju se najviše računa da će biti sledeća članica Evropske unije (EU), izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ali je priznala da Srbija, u okviru pregovaračkog poglavlja 23, kasni sa reformama u oblastima pravosuđa i osnovih prava.

foto: Fonet

Strategija proširenja EU na Zapadni Balkan biće pozitivan signal za Srbiju, jer će joj dati više motivacije i dodatnu snagu da radi na reformama, istakla je Brnabić, uoči objavljivanja tog dokumenta Evropske komisije 6. februara u Strazburu. Ona je istakla značaj pokrenutih ekonomskih reformi i ocenila da su prošla i ova Vlada priznate u EU, ali je napomenula "da nam svakako ostaje vladavina prava, odnosno poglavlja 23 i 24".

MINISTARKA ZA EVROINTEGRACIJE NASTAVILA POSETU BRISELU Joksimović: Izvesnija evropska budućnost Srbije

"U poglavlju 24 se ne kasni toliko, nema naročitih prepreka za otvaranje poglavlja", rekla je Brnabić, dok se u poglavlju 23 kasni "bez daljnjeg". "Ne bi bilo fer da ja pokušavam da opravdam Vladu. Kasnimo, to jesu kompleksne reforme, reforme pre svega u oblasti pravsuđa, koje bi treba da budu promišljene", predočila je Brnabić.

foto: Zorana Jevtić

Prema njenom stavu, nekada je bolje da nemamo reforme, nego da imamo pogrešne, a Srbija je to, nažalost, videla u prošlosti.

BESPOVRATNA POMOĆ: EU daje Srbiji 166,4 miliona evra za evrointegracije

"Mi ćemo te reforme sprovesti, ali hoću da budem iskrena i jasna - ne zato što je to zahtev EU, svakako je to dodatna motivacija - već je to nešto što je nama neophodno, zbog naših građana i privrede", istakla je Brnabić.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: AP, Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO! Ministar Stefanović kreće u obračun sa dilerima iz školskih dvorišta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track