Aleksandra Joksimović o strategiji EU: Proces proširenja ima svoju perspektivu, ovu šansu da iskoristimo
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

povodom usvajanja nove strategije EK za Zapadni Balkan

Aleksandra Joksimović o strategiji EU: Proces proširenja ima svoju perspektivu, ovu šansu da iskoristimo

Politika -

BEOGRAD - U ovom trenutku je najznačajnije da proces proširenja ima svoju perspektivu i da EU pokazuje političku volju da se proces integracija nastavi, a ukoliko takvu šansu ne iskoristimo, čitav proces može biti doveden u pitanje, izjavila je danas, povodom usvajanja nove strategije EK za Zapadni Balkan, predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

"Mislim da je važno da je ta jasna perspektiva otvorena i da se fokusiramo da svoje zadatke ispunjavamo u što kraćem roku, kako bismo iskoristili ovu mogućnost", rekla je Aleksandra Joksimović.

Ona je podsetila da su Srbija i Crna Gora najdalje odmakle u procesu pregovaranja sa EU, navodeći da je njihova perspektiva da do 2025. godine mogu postati punopravne članice EU. Čini se, kaže Joksimović, da je perspektiva EU mnogo bliža nego što je to ranije bio slučaj.

Ona je navela da je jedna od ključnih tema u daljem pregovaračkom procesu Srbije normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

Pored toga, kako kaže važne su i teme koje se odnose na poglavlja 23 i 24 - vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i pitanje slobode govora i medija.

"Ovde imamo privremena merila, koja bi trebalo ispuniti u što kraćem roku kako bi 2025. godina postala u potpunosti izgledna", rekla je ona. Podsetila je da sva iskustva prethodnih proširenja utiču na nove procese, kao i da su se određena merila u međuvremenu promenila.

Poglavlja 23 i 24 su se, napominje Joksimović, pokazala kao najkompleksnija i sada se ona otvaraju prva, a zatvaraju poslednja. Ona je rekla i da EU više ne želi da "uvozi" bilateralna pitanja kao što je tema Kipra i očekuje, kada se govori o granicama, da se pre punopravnog članstva to reši bilateralno ili arbitražom.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Zoran Mrđa)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track