BRNABIĆEVA ODGOVORILA VULINU: Ne volim zapaljive izjave, spustimo loptu i dajmo šansu saradnji
Foto: Zorana Jevtić

reakcija

BRNABIĆEVA ODGOVORILA VULINU: Ne volim zapaljive izjave, spustimo loptu i dajmo šansu saradnji

Politika -

Premijerka Srbija Ana Brnabić izjavila je danas u Budimpešti da ne voli zapaljive izjave i da treba spustiti loptu i dati šansu saradnji, povodom izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će predsednika Srbije Aleksandra Vučića "u Zagrebu dočekati ustaše".

"Sa obe strane ima zapaljivih izjava, ne bih ulazila u to, želim da doprinesem konstruktivnoj atmosferi, i tako neću komentarisati ni neke izjave koje dolaze iz Zagreba. Treba spustiti loptu i dati šansu saradnji. Koliko god teško bilo, i koliko god ti odnosi bili kompleksni, Srbija će nastaviti da pruža ruku toj saradnji", kazala je Brnabić u Budimpešti.

Premijerka je uoči posete predsednika Vučića Zagrebu istakla da zapaljive izjave ne mogu da doprinesu dugoročnom pomirenju i saradnji koju Srbija zastupa i kojoj se nada.

"Mi smo u ne znam koliko navrata pokazali da jesmo za regionalnu saradnju. Samim tim što je cela Vlada bila pre sedam dana u Sloveniji na zajedničkoj sednici, danas smo u Mađarskoj, predsednik Republike je putovao u Austriji, on ide u ponedeljak i utorak u Zagreb, ja planiram neke druge posete regionu", rekla je ona.

Upitana o čestim zapaljivim izjavama o odnosu sa Hrvatskom, posle kojih ona mora da "spušta loptu", premijerka je rekla da je to njen posao.

"Moj posao je da spuštam loptu, moj posao je da probam da budem racionalna, da ne reagujem emotivno. I mislim da je to odgovornost koja je na meni", navela je Brnabić i dodala da je i tokom njenog današnjeg razgovora sa predsednikom Mađarske konstatovano da su dve zemlje uspele da prevaziđu teško breme prošlosti.

"Treba da prestanemo da gledamo u prošlost, i u samoj Srbiji. I da prestanemo da se delimo na četnike i partizane 2018. godine, u 21. veku, stvarno, nekako, kada ćemo početi da gledamo u budućnost ako nećemo danas. Mislim da je to naša odgovornost prema budućnosti, prema generacijama koje dolaze iza nas", rekla je premijerka.

(Kurir.rs/Beta/N1)

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track