ŠTRAHE U BEOGRADU: Problem s Kosovom nije dugoročno rešen, uvažiti potrebe Srba! Oni su važan element austrijskog društva
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Austrijski vicekancelar u poseti Beogradu

ŠTRAHE U BEOGRADU: Problem s Kosovom nije dugoročno rešen, uvažiti potrebe Srba! Oni su važan element austrijskog društva

Politika -

BEOGRAD - Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je danas u Beogradu da problem sa Kosovom nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba.

"Ništa ne može da funkcioniše jednostrano", rekao je Štrahe na zajedničnoj konferenciji za novinare s šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem posle sastanka.

foto: Vlada Srbija

Štrahe je rekao da je austrijska vlada priznala nezavisnost Kosova i da je to realnost ali je dodao da je činjenica da i Srbija vidi Kosovo kao deo Srbije, a podsetio je i na rezoluciju Ujedinjenih nacija 1244.

Austrijski vicekancelar je rekao da je od 193 države članice UN samo njih 105 priznalo nezavisnost Kosova te da je važno da obe strane nađu zajedničko rešenje."Ja se kao vicekancelar Austrije ne mešam u to pitanje ali imam razumevanja za srpsku stranu", rekao je Štrahe.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Dačić je rekao da je Srbija zahvalna Štraheu na njegovim stvovima i da se ne može od njega očekivati da bude veći Srbin od Srba. Šef srpske diplomatije je dodao da ako je problem sa Kosovom rešen zašto posle deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosovo to pitanje nije "skinuto sa dnevnog reda".

"Srbi u Austriji važan element društva"

Štrahe je izjavio da prijateljstvo Srbije i Austrije treba da bude produbljeno i dodao da su Srbi u Austriji važan element društva. Štrahe je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem rekao da u Austriji ima više od 260.000 ljudi velikim delom sa srpskim korenima, ali sa austrijskim državljanstvom.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

"U Austriji imamo drugu po veličini grupu, a to je srpska dijaspora. Srbi su ne samo deo društva, nego i važan element tog društva", rekao je Štrahe. Štrahe je rekao da je sa Dačićem razgovarao i ekonomskim odnosima Srbije i Austrije, ističući da su austrijska preduzeća investirala 2,3 milijarde evra u Srbiji. "Stalo mi je do toga da prijateljstvo Srbije i Austrije bude oživljeno i produbljeno", izjavio je austrijski vicekancelar.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Dačić je izrazio zahvalnost na podršci Austrije evrointegracijama Srbije, ali i očekivanje da sa tom podrškom nastavi. Šef srpske diplomatije je pozdravio Strategiju proširenja na Zapadni Balkan, rekavši da to predstavlja podstrek da Srbija iskoristi piliku koja joj je pružena i da do 2025. godine postane punopravna članica EU.

Dačić je ocenio da je ekonomska saradnja Srbije i Austrije izuzetno dobra i dodao da je Austrija jedan od najznačajnih partnera Srbije.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet/Zoran Mrđa)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Evo šta je Vučić u Zagrebu poručio Srbima i Hrvatima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja