DRUGI DAN POSETE

(KURIR TV) VUČIĆ U ŠKOLI U VRGINMOSTU, EVO ŠTA JE POKLONIO DECI! Oni mu pokazali šta uče, napisali Hvala na donaciji i poklonili ručni rad

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Osnovnu školu "Gvozd" u Vrginmostu, kojoj je poklonio deset lap top računara, a pošto postoji potreba za još jednim, obećao da će još tokom dana i taj jedan biti isporučen.

U informatičkom odeljenju, Vučić je razgovarao sa učenicima kojI su mu pomoću mikrobita napisali: "Hvala na donaciji".

Takođe je sa njima popričao i o tome kako žive u svom mestu.

Vučić je u jednom trenutku zamolio novinarske ekipe da izađu iz učinice i nastavio razgovor sa đacima bez prisustva medija.

Nakon razgovora, u holu škole deca su za predsednika Srbije izvela jednu koreografiju.

Vučić je na kraju, interesujući se za rad folklorne sekcije, upitao da li im je nešto potrebno, na šta je dobio odgovor da bi voleli da imaju vlašku nošnju, pa je obećao da će dobiti i tu nošnju.

Od direktorke škole "Gvozd" Barbare Ljubišić, predsednik Vučić je na poklon dobio ručni rad đaka te škole, na čemu se posebno zahvalio.

foto: Marina Lopičić

Nakon obilaska škole, Vučić u Vrginmostu razgovara sa srpskim stanovništvom, a prethodno, po samom dolasku u to mesto, posetio je porodicu Predraga Lapčevića.

Direktorka škole "Gvozd" Barbara Ljubišić rekla je da je dobro da se radi na pomirenju i uspostavljanja boljih odnosa između dve zemlje i da je dobra inciijativa predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da pozove svog srpskog kolegu da poseti Hrvatsku.

"Mi smo ozbiljna obrazovna ustanova, ne pravimo nikakav razlike među decom, poštujemo i negujemo različitosti, nacionalnosti i vere i time se možemo ponositi", rekla je Ljubišić neposredno pred dolazak Vučića u školu.

Objašnjavajući kako funkcioniše škola, Ljubišić je rekla da oko 30 odsto đaka ima izborni predmet pravoslavnu veronauku, a 32 odsto pohađa predmet srpski jezik i kultura.

foto: Marina Lopičić

Život u opštini Gvozd je poslednjih godina veoma težak, kaže ona, dodajući da se to odražava i na broj dece koji se poslednjih godina drastično smanjuje.

Kada je počela da radi u školi 2002. bilo je 230 đaka, a trend opadanja je naročito primetan poslednjih godina.

Vrginmost je mesto gde su Srbi stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i tokom operacije "Oluja".

Ustaše su 1941. godine u ovom mestu i okolini ubile više od hiljadu i po Srba.

Tokom operacije "Oluja" život je izgubilo 67 srpskih civila, od kojih se neki vode kao nestali.

Vrginmost je nakon završetka sukoba nastanjen uglavnom Hrvatima iz BiH, ali ima i Srba povratnika.

foto: Printscreen/N1

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track